czwartek, 16 maja 2013

Warzywa gotowane na parze z grzybami duszonymi w sosie pomidorowym z papryką


Oto kolejny pomysł na danie warzywne tym razem z wykorzystaniem pary wodnej hehehehe


Składniki:
  • marchew
  • brokuła
  • 6 dużych pieczarek
  • 1/4 pora
  • 1 cebula
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1/2 papryki (kolor dowolny)
  • słodki sos sojowy
  • trawa cytrynowa
  • 2 duże pomidory
  • pieprz biały
  • papryka słodka ( w proszku) 
  • bazylia 
  • oregano
  • czosnek
  • 4 szparagów białych
Przygotowanie:
  1. Szparagi kroimy na o 5 centymetrowe kawałki. Brokuła kroimy w niewielkie kawałki. Marchew obieramy i kroimy pod skosem na kawałki o 2 centymetrowej grubości. Brokuły, szparagi oraz marchew gotujemy na parze do czasu aż warzywa staną się wystarczająco miękkie.
  2. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki i kroimy w drobne kawałki. pieczarki kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory z pieczarkami i cebulą wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Do tego wyciskamy dwa ząbki czosnku, oregano, bazylię, łyżeczkę słodkiego sosu sojowego oraz szczyptę pieprzu. Na sam koniec dodajemy paprykę pokrojoną w średniej wielkości kostkę. Całość dusimy pod przykryciem aż do zredukowania sosu.
  3. Grzyby duszone w sosie podajemy z cienko posiekaną sałatą lodową. 

Smacznego ! i !







1 komentarz: