piątek, 7 czerwca 2013

Cukinia nadziewana grillowanymi warzywami, z musem z pomidora, cukinii i trawy cytrynowej, z grillowanymi szparagami i ruccolą


Jako że sezon grillowy już za pasem to chciałbym podzielić się owocem mojej walki ze stereotypem że grill jest tylko dla mięsożernych. Co prawda nadal uważam że nie ma to jak kawał mięcha z grilla, ale jak się okazuje z warzywami też niezgorsza grillowe danie można stworzyć.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 10 szparagów zielonych
  • Duży pomidor
  • 10 pieczarek
  • Marchew
  • Trawa cytrynowa
  • Pomarańcz
  • Ruccola
  • Proszek kokosowy ( lub drobno roztarte wiórka kokosowe)
  • Sól 
  • Pieprz
Przygotowanie: 
  1. Myjemy cukinię i przekrawamy ją wzdłuż na dwie równe połówki. Następnie obie połówki należy wydrylować łyżeczką.
  2. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. 
  3. Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy do blendera z dodatkiem przygotowanego wcześniej pomidora oraz miąższu z cukinii który został nam po drylowaniu. Wszystko przerabiamy w blenderze na jednolitą masę.
  4. Masę przelewamy do niewielkiego garnka i gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową, liść laurowy oraz szczyptę cukru. Jeśli masa nadal jest kwaśna to dosypujemy łyżkę proszku kokosowego. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do zagotowania. (doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  5. Szparagi kroimy na dwie równe połówki, Odrywamy nóżki od pieczarek a paprykę kroimy w kawałki zbliżone wielkością do kapeluszy pieczarek. Marchew kroimy w plastry o około centymetrowej grubości.
  6. Wszystkie warzywa i grzyby wrzucamy na grilla, wraz z wydrylowaną cukinią i grillujemy ok 15 minut.
  7. Do ugrillowanej cukinii nakładamy łyżeczką przygotowany wcześniej mus a następnie wkładamy na przemian ugrillowane warzywa i grzyby (oprócz szparagów). Ze szparagów okładamy podstawkę pod cukinię.
  8. Na koniec warzywa w cukinii pokrywamy musem i ruccolą.
  9. Całość można jeszcze podgrzać w piekarniku wedle uznania.
Smacznego ! i !







2 komentarze:

  1. Mmmm! Wygląda przepięknie! :) Zasmakowałam ostatnio w zapiekanej cukinii, taka z grillowanymi warzywami też do mnie przemawia. Jeszcze szparagi- na nie dopiero jest szał! :D Pycha-pycha!
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. dzieło :) pozdrawiam i polecam przepisy na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/cukinia-i-baklazan-z-feta-i-szczypiorkiem-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń