Witam, jako że okres żywienia się samymi warzywami powoli dobiega końca, pragnę podzielić się z Wami jednym z ostatnich przepisów na danie pozbawione wszelakiego tłuszczu, składające się tylko i wyłącznie z warzyw.
Składniki (2 porcje):
- 6 marchewek (średniej wielkości\0
- 200 g grzybów mun
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 papryczka pepperoni
- brokuła
- cebula dymka
- pomidor
- garść oliwek czarnych
- 1/4 pora
- Słodki sos sojowy (kecap manis)
- pieprz czarny
- sok z limonki
Przygotowanie:
- Marchew należy obrać i przekroić wzdłuż na dwie równe połówki o gotujemy je na parze przez około 20 minut.
- Pomidora należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki a następnie pokroić na ok 12 równych części.
- Grzyby mun przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu a następnie kroimy w paski o szerokości ok 2 cm.
- Paprykę kroimy w paski (ok 5 cm długości)
- Pepperoni kroimy w cienkie kawałki tak samo jak oliwki, cebulę dymkę oraz por.
- Brokuła kroimy w bardzo małe kawałki.
- Wszystkie warzywa i grzyby (oprócz marchewki i papryki) wrzucamy na rozgrzanego woka i mieszamy przez około 5 minut.
- dodajemy 2 łyżki słodkiego sosy sojowego oraz łyżeczkę soku z limonki. Dodajemy łyżeczkę pieprzu i podgrzewamy na woku mieszając co jakiś czas.
- Na końcu dodajemy paprykę i podgrzewamy wszystko przez 5 minut aż sos zredukuje się do minimum.
- potrawę nakładamy na ugotowane na parze marchewki o posypujemy drobno posiekaną cebulą dymką lub szczypiorkiem
Smacznego ! i !
co prawda za gotowaną marchwią nie przepadam, ale przekażę przepis małżonce - pewnie będzie zachwycona:)
OdpowiedzUsuńOj tak, ja tez jestem zachwycona, szukałam inspiracji i tak oto trafiłam na ten blog :) strzal w dziesiątkę, jutro będę tworzyć coś takiego!
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie:) zdrowo i kolorowo:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńWyszło rzeczywiście cudownie :)
OdpowiedzUsuń