Jak to zapewne już zdążyliście zauważyć, większość dań jakie przedstawiane są na moim blogu są bardzo mocno inspirowane
kuchnią azjatycką, a w szczególności kuchnią indonezyjską. W tym właśnie
miejscu chciałbym się z tego wytłumaczyć. Zainteresowanie to na pewno jest uwarunkowane
studiami jakie ukończyłem czyli kulturoznawstem bliskiego i dalekiego wschodu.
W szczególności jest to spowodowane poją pasją jaką jest Indonezja oraz jej
szeroko pojęta kultura. Owocem tej pasji są na pewno moja praca licencjacka
oraz magisterska które dotyczą kultury jak i religii w Indonezji. Wspominam o
tym ponieważ napisana przeze mnie praca magisterska bezpośrednio wiąże się z
tematyką bloga, a jej tematem były "Wpływy bliskowschodnie na kulturę
żywienia w Indonezji". Jednak wiedza i umiejętności które pozwalają mi na
eksperymentowanie z tą kuchnią nie pochodzą z internetu. Otóż miałem
przyjemność przez 11 miesięcy zgłębiać tajniki tej kuchni w ramach programu
stypendialnego Darmasiswa
RI. To właśnie w tym czasie miałem okazje i możliwość uczenia się tej kuchni od
najlepszych w STP Sahid w Dżakarcie oraz w Pusat Pengembangan dan Pemberdayaan
dan Tenaga Kependidikan (PPPPTK). W związku z tym chciałbym podziękować wszystkim moim
nauczycielom oraz szefom kuchni od których miałem przyjemność się uczyć.
Chciałbym również uniknąć ograniczenia się tylko
i wyłącznie do proponowania przepisów na indonezyjskie dania. Moim celem jest
przybliżenie Wam kultury indonezyjskiej a w szczególności jej najsmaczniejszej
części a więc kultury żywienia. Dlatego też postanowiłem podzielić się moją
wiedzą i pasją na ten temat publikując tutaj niewielkie artykuły które mam
nadzieję ułożą się w spójną całość i Was zainteresują. Pozostaje mi tylko zachęcić
Was do lektury.
…Aha i jeszcze jedna rzecz, jeżeli uznacie że
zanudzam lub że coś jest nie tak z moim stylem pisania to proszę o przesyłanie
wszelakich uwag. Postaram się w miarę moich skromnych możliwości dostosować się
do nich.
Tak więc zaczynamy :-)
Tak więc zaczynamy :-)