Spis treści
- Wpływy obce na kuchnię indonezyjską
- Wpływy azjatyckie
- Wpływy europejskie
- Wpływy arabsko-muzułmańskie
Wpływy Hiszpańskie
Hiszpańska obecność na wyspach archipelagu związana
była z monopolem jaki posiadali Portugalczycy na przyprawy z wysp korzennych.
Rywalizacja pomiędzy tymi europejskimi państwami rozpoczęła się w momencie
odkrycia przez Krzysztofa Kolumba, nowego świata. Hiszpanie przybyli w rejony
Moluków dziesięć lat po swoich portugalskich sąsiadach. W 1521 roku założyli
oni pierwsze biura handlowe na wyspie Tidore, w sąsiedztwie będącej pod
wpływami portugalskimi, wyspy Terante. Jednak już w 1529 roku Hiszpania
zaniechała dalszego rozwoju handlu na Molukach. Na mocy ugody z Portugalią,
Hiszpanie skupili się na wyspach dzisiejszych Filipin, pozostawiając
wyspy korzenne pod wpływem swoich sąsiadów z półwyspu Iberyjskiego. Obecność
Hiszpanów na wyspiarskich terenach dzisiejszej Indonezji, choć krótka,
zaowocowała znacznym wpływem na kuchnię tego rejonu.
Hiszpanie przywieźli na wyspy takie składniki jak
papryczki chili, orzeszki ziemne, pomidory oraz kukurydzę. Jak nie trudno się
domyśleć większość z nich pochodzi z terenów ameryki środkowej. Dzięki
hiszpańskim żeglarzom przybyło one na wyspy archipelagu i szybko stały się
składnikami charakterystycznymi dla tutejszej kuchni. Papryczki chili, a więc
podstawowy składnik większości dań kuchni indonezyjskiej. To właśnie one
stanowią bazę do ostrego sosu sambal, który jest kulinarną wizytówką Indonezji.
Również i orzeszki ziemne stały się jednym z podstawowych składników kuchni
archipelagu. Wykorzystywane są one do przyrządzania takich potraw jak
choćby sate czy też gado-gado. Pierwsza z tych
potraw to cienko krojone kawałki mięsa (najczęściej kurczaka lub wołowiny)
nabijane na bambusowe patyczki, a następnie maczane w sosie z startych
orzeszków ziemnych, chili oraz słodkiego sosu sojowego (kecap manis). Po
takim przygotowaniu mięso jest grillowane na ogniu. Sate jest
charakterystyczną potrawą Indonezyjsko Malajską. Gado-gado natomiast
jest to sałatka warzywna, której nieoderwalną częścią jest sos identyczny jak w
przypadku sate. Orzeszki ziemne są również stosowane jako
przekąska, po wcześniejszym ugotowaniu na parze, bądź też na surowo. Również i
kukurydza, pomimo iż pochodzi z terenów dzisiejszego Meksyku, stała się bardzo
popularnym składnikiem kuchni indonezyjskiej. Najczęściej spotykana jest jaki
składnik wszelkiego rodzaju zup soto.
Hiszpanie w przeciwieństwie do swoich europejskich
sąsiadów nie zajmowali się działalnością misyjną na terenach wysp wchodzących w
skład dzisiejszej Republiki Indonezji. Skupiali się oni głównie na rywalizacji
z Portugalią w dziedzinie handlu przyprawami.
W Ramal title="kontenery i biura handlowe">http://www.ramal.pl/ oferujemy wszechstronne pawilony. Sprawdź naszą ofertę już teraz.
OdpowiedzUsuń