Spis treści
- Wpływy obce na kuchnię indonezyjską
- Wpływy azjatyckie
- Wpływy europejskie
- Wpływy arabsko-muzułmańskie
Wpływy arabsko-muzułmańskie
Kontakty pomiędzy terenami dzisiejszej
Indonezji a bliskim wschodem datowane są na pierwsze wieki naszej ery, kiedy to
plemiona arabskich nomadów pośredniczyły w transporcie towarów pomiędzy
Cesarstwem Rzymskim a wyspami archipelagu Malajskiego. Uwaga zwrócona zostanie tutaj na
podobieństwa pomiędzy obecną kuchni Indonezyjskiej a kuchnią świata arabskiego.
Poruszona oczywiście zostanie również rola islamu w sferze kulinarnej. Tytuł
niniejszego rozdziały wskazuje na rozróżnienie wpływów bliskowschodnich na
arabskie oraz muzułmańskie. Spowodowane jest to potrzebą rozróżnienia pomiędzy
tym co jest charakterystyczne dla tradycji i kultury arabskiej, a tym co
regulowane jest przez zasady, powstałej w 622 roku naszej ery, religii
muzułmańskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz