O kuchni indonezyjskiej

Jak to zapewne już zdążyliście zauważyć, większość dań jakie przedstawiane są na moim blogu są bardzo mocno inspirowane kuchnią azjatycką, a w szczególności kuchnią indonezyjską. W tym właśnie miejscu chciałbym się z tego wytłumaczyć. Zainteresowanie to na pewno jest uwarunkowane studiami jakie ukończyłem czyli kulturoznawstem bliskiego i dalekiego wschodu. W szczególności jest to spowodowane poją pasją jaką jest Indonezja oraz jej szeroko pojęta kultura. Owocem tej pasji są na pewno moja praca licencjacka oraz magisterska które dotyczą kultury jak i religii w Indonezji. Wspominam o tym ponieważ napisana przeze mnie praca magisterska bezpośrednio wiąże się z tematyką bloga, a jej tematem były "Wpływy bliskowschodnie na kulturę żywienia w Indonezji". Jednak wiedza i umiejętności które pozwalają mi na eksperymentowanie z tą kuchnią nie pochodzą z internetu. Otóż miałem przyjemność przez 11 miesięcy zgłębiać tajniki tej kuchni w ramach programu stypendialnego Darmasiswa RI. To właśnie w tym czasie miałem okazje i możliwość uczenia się tej kuchni od najlepszych w STP Sahid w Dżakarcie oraz w Pusat Pengembangan dan Pemberdayaan dan Tenaga Kependidikan (PPPPTK). W związku z tym chciałbym podziękować wszystkim moim nauczycielom oraz szefom kuchni od których miałem przyjemność się uczyć.


Chciałbym również uniknąć ograniczenia się tylko i wyłącznie do proponowania przepisów na indonezyjskie dania. Moim celem jest przybliżenie Wam kultury indonezyjskiej a w szczególności jej najsmaczniejszej części a więc kultury żywienia. Dlatego też postanowiłem podzielić się moją wiedzą i pasją na ten temat publikując tutaj niewielkie artykuły które mam nadzieję ułożą się w spójną całość i Was zainteresują. Pozostaje mi tylko zachęcić Was do lektury.

…Aha i jeszcze jedna rzecz, jeżeli uznacie że zanudzam lub że coś jest nie tak z moim stylem pisania to proszę o przesyłanie wszelakich uwag. Postaram się w miarę moich skromnych możliwości dostosować się do nich.

Tak więc zaczynamy :-)