piątek, 19 kwietnia 2013

Kurczak Gong Bao Ji Ding


Dziś chciałbym zaproponować coś z kuchni chińskiej ( z niewielkimi modyfikacjami). Potrawa ta przeszła przez wiele modyfikacji, jednak najznamienitszą z nich było tak zwane Gong Bao bez orzeszków hehehehe.

Kurczak Gong Bao Ji Ding
  • Składniki:
  • Filet z kurczaka
  • Papryka czerwona
  • 2 papryczki chili
  • Niewielka marchewka
  • Orzeszki ziemne nie solone
  • Ryż
  • Ciemny sos sojowy
  • Cukier
  • Cebula dymka
  • Imbir świeży
  • Ząbek czosnku


Kurczak Gon Bao

Niewielki filet z kurczaka kroimy w pięciocentymetrowe kawałki, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i odkładamy na ok 30 minut. Następnie kroimy ćwiartkę czerwonej papryki w paski centymetrowej szerokości. Marchew kroimy w cienkie paski (ok 5 milimetrów szerokości). Czosnek i imbir drobno siekamy, papryczkę chili należy pokroić w plasterki. Cebulę dymkę kroimy w pióra, a jej zieloną część siekamy. W między czasie można ugotować ryż. Na niewielką patelnie wrzucamy garść nie solonych orzeszków ziemnych i prażymy je przez ok minutę na dużym ogniu, a następnie opróżniamy patelnię.  Na patelnie wsypujemy trzy łyżki cukru i podgrzewamy aż cukier się skarmelizuje.  Następnie do karmelu dodajemy przygotowanego wcześniej kurczaka. Mięso smażymy w karmelu aż wchłonie on cały karmel. Tak przygotowane mięso odkładamy na bok aby ostygło. Na woku rozgrzewamy łyżeczkę oleju i dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz chili, po około minucie dodajemy cebulę i marchew. Następnie dodajemy ostudzone wcześniej mięso oraz trzy łyżki sosu sojowego. Wszystko mieszamy i dodajemy uprażone wcześniej orzeszki ziemne. Na samym końcu dodajemy paprykę. Całość mieszamy i podgrzewamy na dużym ogniu przez około minutę. W razie potrzeby można dodać sosu sojowego lub troszkę wody aby utrzymać minimalną ilość sosu w potrawie. Przed samym podaniem potrawę należy posypać posiekaną cebulą dymką.

Smacznego ! i !








1 komentarz: