niedziela, 7 kwietnia 2013

Masło orzechowe Gado-gado



Witam
Chciałbym się odnieść do mojego poprzedniego przepisu a mianowicie sałatki, a dokładniej do sosu gado-gado. Otóż jak się okazało po niewielkiej modyfikacji można zrobić bardzo fajne masło orzechowe, wystarczy tylko dodać 2-3 łyżki mąki ryżowej bądź kukurydzianej, oraz nabyć świeże pieczywo w celu jego posmarowania :-)

Dla przypomnienia podam przepis raz jeszcze:

Bo blendera wrzucamy orzeszki ziemne, trzy ząbki czosnku, pokrojoną w ćwiartki niedużą cebulę, trzy blanszowane i wydrylowane papryczki chili lub pepperoni , łyżeczkę cukru, trzy łyżki słodkiego sosu sojowego (kecap manis) oraz szklankę (ok 200 ml) mleka kokosowego. Wszystko miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewamy co niewielkiego garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu mieszając i dodając jednocześnie pozostałą cześć mleka kokosowego ( oraz dodajemy 2-3 łyżki mąki ryżowej bądź kukurydzianej) . Sos pozostawiamy na małym ogniu aż pojawia się pierwsze bąbelki powstałe w wyniku podgrzewania. Sos odstawiamy do wystygnięcia - najlepiej do lodówki na kilka godzin.

Jak więc widać opłaca się eksperymentować, a i przypadek nam czasem pomóc może hehhehe

Smacznego ! ! !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz