piątek, 26 kwietnia 2013

Schab duszony z warzywami w sosie z koreańskiej pasty Gochujang z kuskusem


Dziś chciałbym zaproponować potrawę którą pokazała mi kiedyś pewna koreanka imieniem Yumi, którą serdecznie pozdrawiam. Niestety nie znam właściwej nazwy tej potrawy, jednak w mieszkaniowym półświadku funkcjonuje ona jako "schabik Yumi" na cześć osoby dzięki której  po raz pierwszy spróbowaliśmy tego cuda. W oryginale potrawa ta podawana jest z ryżem. Jednak ze względu na brak czasu oraz chęć eksperymentów pragnę zaproponować zamianę ryżu na kuskus.

Składniki:
  • Schab
  • Marchew (1 szt.)
  • Cukier
  • Cebula (1 szt.)
  • Pieczarki ( 2 szt.)
  • Cebula dymka
  • Olej sezamowy
  • Koreańska pasta paprykowa Gochujang
  • Kuskus
  • Słodki sos sojowy (Kecap Manis)

Schab duszony z warzywami w sosie z koreańskiej pasty Gochujang:

Okopiatom łyżkę pasty Gochujang mieszamy z ok 50 ml zimnej wody, łyżeczką cukru oraz odrobiną oleju sezamowego. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcję schabu kroimy w półcentymetrowe paski i mieszamy z łyżką przygotowanego wcześniej sosu a następnie odstawiamy na ok 20 min do lodówki.marchew oraz pieczarki kroimy w cienkie plasterki (ok 0,5 cm). Cebule kroimy w bardzo grubą kostkę ( jeśli cebula nie jest zbyt duża wystarczy każdą z jej połówek przeciąć na cztery równe części). Na woku rozgrzewamy dwie łyżeczki oleju i wrzucamy wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i dodajemy połowę z wcześniej przygotowanego sosu. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany schab dodając pozostałą część sosu. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ( na średnim ogniu) przez ok 20 minut aż sos zredukuje się do minimum, W przypadku kiedy mięso nie będzie jeszcze gotowe a sos już prawie wyparuje należy dodać niewielką ilość wody. Zamiast schabu można użyć również mięsa drobiowego lub wołowego. Przed podaniem danie należy posypać pokrojoną cebulą dymką.

Kuskus

Wsypujemy ok 3 łyżki kuskusu do niewielkiej miseczki i zalewamy wrzącą wodą tak aby woda nie przekroczyła poziomu nasypanego do miseczki kuskusu. Całość pozostawiamy pod przykryciem przez około 5 minut. Przed podaniem polewamy kuskus słodkim sosem sojowym (Kecap Manis).

Smacznego ! i !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz