sobota, 6 kwietnia 2013

Pstrąg z pieca z Nasi Uduk i Tempeh Goreng




Jako że jest to pierwszy przepis który publikuje chciałbym przeprosić za wszelkie niedociągnięcia, jednocześnie zachęcam do umieszczania wszelkich uwag w komentarzach. Wszystkie wielkości i miary podawane w przepisach są podawane "na oko" i ich ścisłe przestrzeganie nie jest wymagane. Osobiście większość przypraw dodaje zdając się na własne wyczucie. Niniejszym zapraszam do wypróbowania tego dania które jest mieszanką pomniejszych dań kuchni indonezyjskiej oraz mojej ulubionej, występującej w polskich rzekach ryby jaka jest pstrąg. Zaczynamy ... !!!

Składniki: 
  • 1 Pstrąg
  • 300 ml mleko kokosowe
  • ryż biały
  • 200 g tempeh
  • 3 papryczki chilli lub pepperoni
  • słodki sos sojowy (kecap manis)
  • przyprawa do ryb
  • 1 trawa cytrynowa

Ryba:

Pstrąga przyprawić przyprawą do ryb. Piec w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przy użyciu rękawa do pieczenia. Do rękawa należy dolać 15 ml wody oraz 1 szt. rozgniecionej trawy cytrynowej. Piec przez ok 25 min.

Tempeh:

Tempeh pokroić w cienkie paski. Papryczki rozciąć na pół, wyczyścić z pestek i wrzucić do wrzącej wody na 2 do 3 minut (zamiast chilli można użyć sambal olek, który można nabyć w większości sieciowych supermarketów). Następnie drobno zmiksować papryczki w blenderze. Na woku należy rozgrzać łyżkę oleju. Na olej wrzucić pokrojone tempeh i mieszać aż do momenty kiedy tempeh stanie się chrupiące. Następnie dodajemy zmielone wcześniej papryczki chilli oraz łyżkę słodkiego sosu sojowego.

Nasi Uduk – Ryż na mleku kokosowym:

Do garnka wsypujemy szklankę białego ryżu i płukamy aż woda będzie przejrzysta. Ryż odcedzamy, wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy 300 ml mleka kokosowego oraz połowę szklanki wody. Ryż gotujemy ma dużym ogniu aż do zagotowania, a następnie pod przykryciem gotujemy na ogniu małym aż do wyparowania wody i mleka kokosowego.

Danie najlepiej popijać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy lub zieloną herbatą.

Smacznego !!!


1 komentarz: