wtorek, 9 kwietnia 2013

Bakmie Goreng (makaron smażony, wersja wegetariańska ! )



Dziś chciałbym zaproponować przepis na, pierwszą jak na razie na moim blogu, potrawę wegetariańską. Pomimo iż uważam że wegetarianie wiele tracą rezygnując z jedzenia mięsa, to zrezygnowanie z niego od czasu do czasu nie zaszkodzi. Zachęcam do spróbowania tej potrawy gdyż jej przygotowanie nie jest skomplikowane a i czas jej sporządzania jest bardzo krótki. Aha i jeszcze jedno, jeśli będziecie podawać tą potrawę indonezyjczykowi lub malezyjczykowi to postarajcie się aby w procesie smażenia nie rozdrabniać makaronu, im jest on dłuższy tym lepiej. Wydawać by się mogło że to detal ale się opłaci hehehehe. Do spożywania tej potrawy najlepiej użyć widelca i łyżki. 
Życzę miłej zabawy i smacznych jej wyników :-)


Składniki:
  • Makaron jajeczny ( z zupki chińskiej)
  • 2 jaja
  • ½ cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Kapusta pekińska
  • Ogórek
  • Pomidor
  • Sambal oelek (lub roztarte i rozgniecione papryczki chili )
  • Słodki sos sojowy (Kecap Manis)

Bakmie Goreng ( makaron smażony, wersja wegetariańska)

Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok 3-4 minut. Na woku rozgrzewamy małą łyżeczkę oleju i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, drobno posiekany ząbek czosnku oraz łyżeczkę sambalu ( w zależności od preferencji, ja zawsze daje minimum dwie J ). Całość podsmażamy ok 1 minuty, następnie podsmażone warzywa zgarniamy na jedną połowę woka, na drugą połowę natomiast  wbijamy jajko minimalnie je rozbełtując. Jajko smażymy aż całkowicie się zetnie i dodajemy odcedzony uprzednio makaron. Całość smażymy mieszając i dodajemy łyżeczkę słodkiego sosu sojowego (Kecap Manis). Na sam koniec dodajemy garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej. W między czasie możemy na niewielkiej patelni usmażyć jajko sadzone, które kładziemy na górze makaronu. Potrawę należy podać z pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem oraz plasterkami pomidora oraz z prażynkami (najlepiej rybnymi, natomiast każde inne również spełniają swoje zadanie J ) co na pewno wzbogaca jej smak.

Smacznego ! ! !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz