poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Amur pieczony w cydrze z grillowanymi słodkimi ziemniakami i sałatką.


Dziś chciałbym zaproponować Amura w cydrze. Jako że dopiero zaczynam swoje eksperymenty kulinarne z cydrem to byłbym wdzięczny za wszelakie uwagi i sugestie. Mam nadzieję że będzie wam smakować.



Składniki:
  • Amur
  • Duży słodki ziemniak
  • Limonka
  • Papryka czerwona lub pomarańczowa
  • Pomidor ( lub 8 pomidorów koktajlowych)
  • ½ pora
  • Kukurydza słodka
  • Cydr
  • Melisa świeża
  • Sałata rzymska
  • Oliwa z pestek winogron
  • Kiełki


Amur w cydrze

Amura porcjujemy na płaty bądź dzwonki. Garść liści melasy drobno siekamy i rozgniatamy w moździerzu. W niewielkiej misce mieszamy posiekaną i rozbitą wcześniej melasę z niewielką ilością oliwy z pestek winogron oraz sok z wyciśniętej ćwiartki limonki. Do miseczki wkładamy kawałki amura i starannie nacieramy  przygotowaną wcześniej melasą z oliwą i sokiem z limonki. Ryby pozostawiamy w marynacie na około 30 minut. Po tym czasie wkładamy rybę do plastikowego rękawa, wlewamy do niego ok 1/3 szklanki cydru oraz garść świeżych liści melasy. Rybę w rękawie wsadzamy do rozgrzanego wcześniej do 150o C  piekarnika z termo obiegiem na ok 30 minut. Po tym czasie ryba powinna być gotowa.

Grillowane słodkie ziemniaki

Obieramy słodkiego ziemniaka i kroimy go w plasterki centymetrowej grubości. Tak pokrojone ziemniaki gotujemy na parze przez ok 5 minut a następnie wrzucamy ziemniaki na grilla lub rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy ziemniaki dopóki nie upewnimy się że nie są już surowe.

Sałatka

Sałatę rzymską kroimy w cienkie paski podobnie jak pora. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidora kroimy w cienkie ćwierć plasterki lub w pełne ćwiartki jeśli używamy pomidorów koktajlowych. Wszystko wkładamy do jednego naczynia, dodajemy słodkiej kukurydzy i dokładnie mieszamy dodając niewielką ilość oliwy z pestek winogron. Przed samym podaniem sałatkę posypujemy kiełkami.

Sałatkę można podawać wraz z sosem gado-gado do czego gorąco zachęcam. Przepis na ten sos można znaleźć w moich poprzednich postach lub klikając na  link: sos gado-gado.

Smacznego ! i !










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz