wtorek, 16 kwietnia 2013

Makaron Penne w sosie pomidorowym z tuńczykiem i trawą cytrynową



Dziś chciałbym zaproponować danie kuchni włoskiej z niewielką nutką smaku Azji.
Zapraszam ! ! !


Składniki:
  • 250g makaronu Penne
  • 1 jajo
  • Puszka pomidorów krojonych w sosie
  • Trawa cytrynowa
  • Świeża bazylia
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Bazylia suszona
  • Oregano
  • Pomidor
  • Pieprz, sól


Makaron Penne w sosie pomidorowym z tuńczykiem i trawą cytrynową:

Makaron wrzucamy do gotującej się wody na około 7 minut ( ważne aby makaron nie był rozgotowany). Makaron odcedzamy i pozostawiamy na ok 5 minut aby ostygnął. Na woku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Na rozgrzany olej wrzucamy, pokrojoną w średniej wielkości kostkę, cebulę oraz drobno posiekane dwa ząbki czosnku. Następnie na patelnię wbijamy jajo i mieszamy całość aż jajko całkowicie się zetnie. Na patelnie wrzucamy pokrojonego pomidora oraz pomidory krojone z sosem. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią suszoną oraz oregano. Do sosu dodajemy rozgniecioną i zawiązaną na supeł trawę cytrynową. Sos dusimy pod przykryciem ok pięciu minut. Następnie do podduszonego sosu dodajemy ostudzony wcześniej makaron i mieszamy. Tuż przed zdjęciem potrawy z palnika dodajemy świeżą posiekaną bazylię.

Pozostaje mi tylko życzyć Smacznego ! ! !








1 komentarz:

  1. Makaron Penne w sosie pomidorowym z tuńczykiem i trawą cytrynową - taka jest nazwa dania a w produktach i w wykonaniu ani słowa o tuńczyku...bez sensu

    OdpowiedzUsuń