środa, 30 października 2013

Nerka wieprzowa z sałatką i sosem szafranowym ! i !



Dziś coś czego nigdy wcześniej nie przygotowywałem ani też nie próbowałem, totalna improwizacja. Dlatego też będę wdzięczny za wszelkie sugestie i opinie.

Składniki:
  • masło roślinne
  • ok 5 g szafranu
  • śmietana 18 % ( do sosów) 150 ml
  • sałata lodowa
  • pomidor ( lub garść pomidorów koktajlowych)
  • ogórek
  • cebula dymka
  • kostka bulion drobiowy
  • 2 nerki wieprzowe
  • ok 100 ml białego wina
  • trawa cytrynowa
  • słodki sos sojowy (kecap manis)
Sos szafranowy
  1. Kostkę bulion rozpuszczamy w ok 100 ml wrzątku.  
  2. W niewielkim rondelku klarujemy łyżeczkę masła roślinnego, a następnie dodajemy szafran i dodajemy ok 25 ml białego wina.
  3. Kiedy szafran puści kolor wlewamy bulion do rondelka z masłem i szafranem i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy uprzednio rozgniecioną i związaną w supeł trawę cytrynową i pozostawiamy na ogniu ok 5 minut.
  4. Sos zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy ok 75 ml śmietany dla zagęszczenia sosu.
  5. Przed podaniem sos należy przelać przez sitko w celu odcedzenia trawy cytrynowej.
Sałatka
  1. Sałatę lodową drobno siekamy tak samo jak i cebulę dymkę
  2. Ogórek kroimy w drobną kostkę
  3. Pomidora kroimy na cztery części a następnie każdą z nich na plasterki
  4. Wszystkie warzywa mieszamy nie dodając oliwy z oliwek
Nerka wieprzowa
  1. Nerki należy dokładnie osuszyć i bardzo dokładnie oczyścić. Następnie nerki kroimy na średniej wielkości kawałki ( nie za małe ponieważ podczas smażenia znacznie się skurczą)
  2. Na patelni klarujemy łyżeczkę masła. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone nerki i smażymy na średnim ogniu pilnując aby się nie przypaliły.
  3. Kiedy mięso już się zetnie dodajemy dwie duże łyżki słodkiego sosu sojowego. całość smażymy aż sos prawie w całości wyparuje, a nerki będą w całości usmażone. W tym celu możemy je ponacinać aby sprawdzić czy w środku są już gotowe. 
Pamiętajmy że neki posiadają intensywny smak natomiast sos szafranowy jest niezwykle delikatny, dlatego też sosem najlepiej polać sałatkę aby w pełni rozkoszować się jego smakiem.

Smacznego ! i !







6 komentarzy:

  1. takiego dania jeszcze nie jadłam. W ogóle nigdy nie jadłam nerki, nie wiem czy bym się odważyła ale danie wygląda na smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Choć generalnie lubię podroby, to akurat nerki wciąż boję się spróbować. Ale danie wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie jadłam takich wynalazków, ale wyglądają smacznie :) Może uda mi się coś takiego przyrządzić, ciekawa jestem jak mi to wyjdzie :) Bo to z tego co widzę wyszło książkowo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie moczyłeś nerek i nie śmierdziały podczas smażenia?

    OdpowiedzUsuń