Spis treści
- Wpływy obce na kuchnię indonezyjską
- Wpływy azjatyckie
- Wpływy europejskie
- Wpływy arabsko-muzułmańskie
Wpływy Portugalskie
Portugalczycy jako pierwsi przedstawiciele
europejskiego kolonializmu, zawitali na wyspach archipelagu początkiem
szesnastego wieku. Ich przybycie było wstrząsem dla lokalnego handlu. W 1511
roku niewielka grupka Portugalczyków przejęła kontrole nad głównym ośrodkiem
handlowym archipelagu, jakim była muzułmańska Malakka. Zaraz po zdobyciu tego,
jakże ważnego portu, Portugalczycy skupili swą uwagę na Molukach zwanych
również Wyspami Korzennymi. To właśnie stamtąd pochodziły drogocenne przyprawy
takie jak pieprz czy gałka muszkatołowa, których wartość w Europie przewyższała
wartość złota. Prze troszkę ponad 100 lat od swojego przybycia
Portugalczycy stanowili dominującą siłę europejską w regionie, kontrolując
najważniejsze szlaki handlowe. Dlatego też posiadali oni wręcz monopol na
przyprawy pochodzące z Azji południowo wschodniej. Obok motywacji czysto
ekonomicznej, portugalska obecność na wyspach dzisiejszej Indonezji spowodowana
była również misją szerzenia chrześcijaństwa.
Portugalski wkład w kuchnię indonezyjską sprowadza się
do wprowadzenie w menu archipelagu słodkich ziemniaków, które stanowią składnik
wielu potraw kuchni Indonezyjskiej po dziś dzień. Wspomnieć również należy o
tym portugalscy żeglarze przywieźli ze sobą nie tylko warzywa pochodzące z
Europy, ale i rośliny pochodzące z ameryki południowej. Najważniejszą z nich, a
zarazem najczęściej stosowaną w kuchni archipelagu jest maniok (cassava).
Uprawy owej rośliny Portugalczycy nauczyli się od Indian Tupi, zamieszkujących
na terenach dzisiejszej Brazylii. Maniok, znany w Indonezji pod nazwą singkong,
bardzo szybko wkradł się w łaski ludności tubylczej. Cassava zyskała wielką
popularność szczególnie na mniejszych wyspach archipelagu, gdzie niemożliwa
była uprawa ryżu. Singkong stał się alternatywą dla jawajskiego ryżu. Na
wyspach takich jak Kalimantan, Moluki, Timur maniok stał się głównym
składnikiem potraw. Obecnie Indonezja jest trzecim największym eksporterem
manioku, zwanego również chlebem tropików. W kuchni Indonezyjskiej, singkong funkcjonuje
jako składnik potraw, zamiennik ryżu lub przekąska. Jako przekąska cassava podawana
jest w postaci smażonej (singkong goreng) na głębokim tłuszczu. Często
spotykana jest również jako składnik zup (soto), wtedy jednak występuje
w postaci gotowanej (singkong rebus). Z cassavyprodukowana
jest również mąka wykorzystywana coraz częściej do produkcji makaronów.
Stosując proces fermentacji, ludność Indonezji wykorzystała singkongdo
produkcji ciastek takich jak tapai lub gutek.
Maniok krojony w cienkie plastry a następnie suszony funkcjonuje pod
nazwą krupuk o którym była już wcześniej mowa.
Portugalczycy wraz ze swoim przybyciem rozpoczęli
misje chrystianizacyjną, jednak religia ta nie niosła za sobą tak wyraźnego
tabu żywieniowego jak chociażby hinduizm czy islam. Ingerencja chrześcijaństwa
jako religii, w sferę żywieniową sprowadza się do kwestii postu, a więc do
powstrzymywania się od spożycia danego rodzaju potraw, w określonym przez
kalendarz kościelny, czasie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz