Wpływy obce na kuchnię indonezyjską




Wpływy obce na kuchnię indonezyjską 


           Kuchnia indonezyjska posiada unikalny i wyjątkowy charakter, co wyrażane jest jej oryginalnym smakiem. Pomimo iż często można usłyszeć zarzuty iż kuchnia indonezyjska jest bardzo podobna do kuchni malajskiej, tajskiej czy chińskiej, jest ona na swój sposób oryginalna i niepowtarzalna. Owe podobieństwa są jednocześnie dowodem potwierdzającym jak wiele czynników kultur zewnętrznych miało wpływ na unikatowy smak Indonezji. Kuchnia tego wyspiarskiego państwa jest bezapelacyjnie mieszanką elementów kuchni z wszystkich rejonów świata. Jak pokazane to zostało w pierwszych rozdziałach tej pracy, głównym sprawcą powstania takowej mieszanki był handel. To właśnie dzięki niemu na wyspy przybyły różne przyprawy, warzywa oraz techniki przygotowywania jedzenia które dziś wpływają na oryginalność potraw na archipelagu. Co prawda tematem pracy są wpływy bliskowschodnie na kuchnię indonezyjską, jednak przejawem ignorancji byłoby pominięcie wkładu kultur z innych rejonów świata. Otóż wpływy kultur południowo azjatyckich na kuchnię indonezyjską są starsze i to one stanowiły znaczną część kuchni archipelagu przed przybyciem islamu. Swój wkład w bogactwo kuchni indonezyjskiej wnieśli również Europejczycy których obecność na tych terenach zawdzięczamy głównie trendom kolonizacyjnym. 

           Należy tutaj zwrócić uwagę na to, że pod pojęciem kultury żywienia kryje się nie tylko to co pływa w garnku. Kultura żywienia obejmuje cały garnek wraz z zawartością oraz wszystko to co związane jest z przygotowaniem posiłku oraz jego spożyciem, czyli zachowanie ludzi, hierarchia oraz etykieta.Ważnym elementem owej kultury są również takie elementy jak sposób przygotowania potraw, zachowanie podczas przygotowywania i spożywania posiłków jak i również narzędzia używane do obróbki pokarmu. Dlatego też przy opisie wpływów bliskowschodnich na kulturę żywienia w Indonezji poruszone zostaną kwestie religijne związane z jedzeniem, etykieta oraz tradycja gościnności. W tym miejscu nastąpi również porównanie tych kwestii na terenach Indonezji z bliskowschodnimi odpowiednikami. Podkreślić również należy iż ogromna większość opisywanych tutaj bliskowschodnich elementów kultury, które miały wpływ na kuchnię indonezyjską, jest zdominowana przez islam, jako religię której zasady regulują wszystkie dziedziny życia jej wyznawców. Celem tej konfrontacji będzie pokazanie wielkiej roli procesu islamizacji kuchni indonezyjskiej jako głównego czynnika, determinującego jej obecny kształt i wygląd. Niniejszy rozdział podzielony został na trzy części. Każda z tych części odpowiada obszarowi geograficzno- kulturowemu z których pochodzą opisywane elementy wpływające na kuchnię indonezyjską. Są to kolejno, wpływy pochodzące z terenów Azji, Europy oraz z terenów bliskiego wschodu. W woli wyjaśnienia wspomnieć należy elementy kuchni pochodzących z terenów obu ameryk zostały złączone do podrozdziału poświęconemu wpływom europejskim, ponieważ to właśnie Europejczycy przywieźli te elementy na tereny archipelagu. Ze względu na ograniczony rozmiar niniejszej pracy, przedstawione zostaną tylko najważniejsze i najbardziej widoczne, w dzisiejszej kuchni indonezyjskiej, wpływy kultur zewnętrznych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz