Wpływy indyjskie


Spis treści


       Wpływy Indyjskie


    Kontakty handlowe pomiędzy wyspami Indonezji a terenami subkontynentu indyjskiego sięgają pierwszego wieku naszej ery. Jak pokazane zostało to w pierwszych rozdziałach niniejszej pracy za kontaktami handlowymi szła wymiana kulturowa. W przypadku Indii była ona dość intensywna od samego początku. Wraz z kupcami, na okrętach przybijających do wybrzeży Sumatry i Jawy, na wyspy przybywali również hinduscy uczeni i misjonarze. Indie były również uważane przez władców wyspiarskich państewek, za obszary o wyższym poziomie cywilizacyjnym. To właśnie z Indii przybyły pierwsze formy pisma. Władcy królestw archipelagu wysyłali swoich urzędników do Indii gdzie mieli nauczyć się oni pisma oraz zasad funkcjonowania administracji. Z terenów subkontynentu Indyjskiego przybyły również pierwsze wielkie religie. Pierwszą z nich był hinduizm, który oprócz czysto religijnych idei przywiózł ze sobą naukę. Kolejną wielką religią był Buddyzm który szerzony był na wyspach przez mnichów w Indii. Obie te religie szybko zakorzeniły się na wyspach czego dowodem są wielkie państwa o których była mowa w drugim rozdziale tej pracy. Co prawda wymiana handlowa pomiędzy Indiami a wyspami Indonezji trwała od pierwszego wieku, ale znaczny wzrost jej intensywności przypada na siedemnasty i osiemnasty wiek kiedy to na terenach Indii dominowała Kompania Wschodnio indyjska.
Wkładem indyjskim w kuchnię Indonezyjską z pewnością były przyprawy które kupcy hinduscy przywieźli ze sobą. Do najważniejszych z nich należą bakłażany, imbir, kolendra, kminek, kardamon, koper włoski (fennel) oraz cebula. Sama indonezyjska nazwa cebuli bawang bombay sugeruje indyjskie pochodzenie. Składniki te stanowią bazę większości potraw dzisiejszej kuchni indonezyjskiej.  Na szczególną uwagę zasługuje natomiast pochodząca z Indii potrawa curry która również i w kuchni indonezyjskiej znalazła swoje odzwierciedlenie. Podstawą curryindyjskiego jest mieszanka wyżej wymienionych przypraw z dodatkiem cynamonu, pieprzu bądź papryki oraz mleka lub jogurtu naturalnego. Do powstałego w ten sposób sosu dodawane są różne warzywa bądź różne rodzaje mięsa, w zależności od wybranej wariacji tej potrawy. Sposób przyrządzania tej potrawy został zaadoptowany przez ludność archipelagu. Dostosowali oni jednak skład tej potrawy do własnych warunków i upodobań. Jogurt zastąpiono mlekiem kokosowym oraz bulionem uzyskanym z podczas przygotowywania mięsa które stanowić ma składnik przygotowywanej potrawy. Carry dzielone jest na dwa rodzaje, suche (dry) oraz mokre (wet). Różnica pomiędzy nimi polega na tym iż pierwsze z nich jest tak długo poddawane obróbce cieplnej aż jego konsystencja stanie się jak najbardziej gęsta. Natomiast wersja mokra, jest analogicznie, przygotowywana w taki sposób aby jego konsystencja była jak najbardziej płynna. Curry które w Indonezji funkcjonuje pod nazwą kare również posiada dwie odmiany tak samo jak, pochodzący z Indii pierwowzór. Tak więc kare suche zwane jest gulai, natomiast mokre opor. Bardzo popularnym daniem jest opor ayam czyli kurczak curry. Jest to potrawa serwowana obowiązkowo podczas obchodów święta Idu l-Fitr (عيد الفطر) czyli zakończenia Ramadanu. Jednak potrawa ta jest pozbawiona przypraw koloryzujących takich jak cynamon, czerwona papryka  czy kurkuma. Dlatego też potocznie zwana jest białym curry. Kolejną potrawą pochodzącą z Indii a którą zaadoptowano do kuchni indonezyjskiej, jest roti canai. Nazwa ta pochodzi z języka hindi i urdu w których toroti oznacza chleb, natomiast canai w języku malajskim oznacza rozwałkowywanie ciasta. Głównym składnikiem tego dania jest sporej wielkości placek zrobiony z wody, mąki i jajek, oraz pieczony na płaskiej patelni z użyciem sporej ilości tłuszczu. Do togo podawane są różnego rodzaju sosy oraz w wielu przypadkach niewielkie ilości gulai. Potrawa ta zasługuje na uwagę nie tylko dlatego że jest ona obecna w formie identycznej do pierwowzoru, w kuchni północnej Sumatry, ale sposób jej konsumpcji oraz jej forma widoczne są w innych potrawach kuchni indonezyjskiej. Spożywając roti canai używamy owego chleba do nabierania gulai przy pomocy samych rąk, stąd też narodził się zwyczaj dodawania krupuk do takich potraw jaknasi goreng czy bakmi gorengKrupuk są to prażynki różnych rozmiarów o smaku ryb bądź owoców morza. Owe prażynki wykorzystywane są do konsumpcji smażonego ryżu lub makaronu w taki sam sposób jak chleb w przypadku roti canai.
Wpływy Indyjskie, w przeciwieństwie do chińskich, miały podłoże religijne. Przybycie hinduizmu na wyspy archipelagu spowodowały nie tylko zmiany w sferze duchowej wyspiarskiej ludności, ale i wpłynęły na tamtejszą kuchnię. W hinduizmie krowa jest uważana za zwierzę święte dlatego też spożywanie wołowiny jest zakazane. Fakt ten sprawił że z menu wielu obszarów dzisiejszej Indonezji, wkreślono ten rodzaj mięsa. Uczeni indonezyjscy studiujący gorliwie nauki hinduistyczne, rezygnowali ze spożywania jakiegokolwiek mięsa, naśladując tym samym Indyjskich braminów. Efektem tego jest bogactwo potraw wegetariańskich w kuchni indonezyjskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz