Spis treści
- Wpływy obce na kuchnię indonezyjską
- Wpływy azjatyckie
- Wpływy europejskie
- Wpływy arabsko-muzułmańskie
Wpływy Indyjskie
Kontakty handlowe pomiędzy
wyspami Indonezji a terenami subkontynentu indyjskiego sięgają pierwszego wieku
naszej ery. Jak pokazane zostało to w pierwszych rozdziałach niniejszej pracy
za kontaktami handlowymi szła wymiana kulturowa. W przypadku Indii była ona
dość intensywna od samego początku. Wraz z kupcami, na okrętach przybijających
do wybrzeży Sumatry i Jawy, na wyspy przybywali również hinduscy uczeni i
misjonarze. Indie były również uważane przez władców wyspiarskich państewek, za
obszary o wyższym poziomie cywilizacyjnym. To właśnie z Indii przybyły pierwsze
formy pisma. Władcy królestw archipelagu wysyłali swoich urzędników do Indii
gdzie mieli nauczyć się oni pisma oraz zasad funkcjonowania administracji. Z
terenów subkontynentu Indyjskiego przybyły również pierwsze wielkie religie.
Pierwszą z nich był hinduizm, który oprócz czysto religijnych idei przywiózł ze
sobą naukę. Kolejną wielką religią był Buddyzm który szerzony był na wyspach
przez mnichów w Indii. Obie te religie szybko zakorzeniły się na wyspach czego
dowodem są wielkie państwa o których była mowa w drugim rozdziale tej pracy. Co
prawda wymiana handlowa pomiędzy Indiami a wyspami Indonezji trwała od
pierwszego wieku, ale znaczny wzrost jej intensywności przypada na siedemnasty
i osiemnasty wiek kiedy to na terenach Indii dominowała Kompania Wschodnio
indyjska.
Wkładem indyjskim w kuchnię Indonezyjską z pewnością
były przyprawy które kupcy hinduscy przywieźli ze sobą. Do najważniejszych z
nich należą bakłażany, imbir, kolendra, kminek, kardamon, koper włoski (fennel)
oraz cebula. Sama indonezyjska nazwa cebuli bawang bombay sugeruje
indyjskie pochodzenie. Składniki te stanowią bazę większości potraw dzisiejszej
kuchni indonezyjskiej. Na szczególną uwagę zasługuje natomiast pochodząca
z Indii potrawa curry która również i w kuchni indonezyjskiej
znalazła swoje odzwierciedlenie. Podstawą curryindyjskiego jest
mieszanka wyżej wymienionych przypraw z dodatkiem cynamonu, pieprzu bądź
papryki oraz mleka lub jogurtu naturalnego. Do powstałego w ten sposób sosu
dodawane są różne warzywa bądź różne rodzaje mięsa, w zależności od wybranej
wariacji tej potrawy. Sposób przyrządzania tej potrawy został zaadoptowany
przez ludność archipelagu. Dostosowali oni jednak skład tej potrawy do własnych
warunków i upodobań. Jogurt zastąpiono mlekiem kokosowym oraz bulionem
uzyskanym z podczas przygotowywania mięsa które stanowić ma składnik przygotowywanej
potrawy. Carry dzielone jest na dwa rodzaje, suche (dry)
oraz mokre (wet). Różnica pomiędzy nimi polega na tym iż pierwsze z nich
jest tak długo poddawane obróbce cieplnej aż jego konsystencja stanie się jak
najbardziej gęsta. Natomiast wersja mokra, jest analogicznie, przygotowywana w
taki sposób aby jego konsystencja była jak najbardziej płynna. Curry które w
Indonezji funkcjonuje pod nazwą kare również posiada dwie
odmiany tak samo jak, pochodzący z Indii pierwowzór. Tak więc kare suche zwane
jest gulai, natomiast mokre opor. Bardzo popularnym
daniem jest opor ayam czyli kurczak curry. Jest to potrawa
serwowana obowiązkowo podczas obchodów święta Idu l-Fitr (عيد الفطر) czyli zakończenia Ramadanu. Jednak
potrawa ta jest pozbawiona przypraw koloryzujących takich jak cynamon, czerwona
papryka czy kurkuma. Dlatego też potocznie zwana jest białym curry.
Kolejną potrawą pochodzącą z Indii a którą zaadoptowano do kuchni
indonezyjskiej, jest roti canai. Nazwa ta pochodzi z języka hindi i
urdu w których toroti oznacza chleb, natomiast canai w
języku malajskim oznacza rozwałkowywanie ciasta. Głównym składnikiem tego dania
jest sporej wielkości placek zrobiony z wody, mąki i jajek, oraz pieczony na
płaskiej patelni z użyciem sporej ilości tłuszczu. Do togo podawane są różnego
rodzaju sosy oraz w wielu przypadkach niewielkie ilości gulai.
Potrawa ta zasługuje na uwagę nie tylko dlatego że jest ona obecna w formie
identycznej do pierwowzoru, w kuchni północnej Sumatry, ale sposób jej
konsumpcji oraz jej forma widoczne są w innych potrawach kuchni indonezyjskiej.
Spożywając roti canai używamy owego chleba do nabierania gulai przy pomocy
samych rąk, stąd też narodził się zwyczaj dodawania krupuk do
takich potraw jaknasi goreng czy bakmi goreng. Krupuk są
to prażynki różnych rozmiarów o smaku ryb bądź owoców morza. Owe prażynki
wykorzystywane są do konsumpcji smażonego ryżu lub makaronu w taki sam sposób
jak chleb w przypadku roti canai.
Wpływy Indyjskie, w przeciwieństwie
do chińskich, miały podłoże religijne. Przybycie hinduizmu na wyspy archipelagu
spowodowały nie tylko zmiany w sferze duchowej wyspiarskiej ludności, ale i
wpłynęły na tamtejszą kuchnię. W hinduizmie krowa jest uważana za zwierzę
święte dlatego też spożywanie wołowiny jest zakazane. Fakt ten sprawił że z
menu wielu obszarów dzisiejszej Indonezji, wkreślono ten rodzaj mięsa. Uczeni
indonezyjscy studiujący gorliwie nauki hinduistyczne, rezygnowali ze spożywania
jakiegokolwiek mięsa, naśladując tym samym Indyjskich braminów. Efektem tego
jest bogactwo potraw wegetariańskich w kuchni indonezyjskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz