Spis treści
Wpływy Holenderskie
Obecność Holendrów na terenach dzisiejszej Indonezji
była historycznie najdłuższą z pośród wszystkich europejskich mocarstw
kolonialnych jakie kiedykolwiek zawitały na wyspy archipelagu. Przybyli pod
koniec szesnastego wieku Holendrzy, przez prawie trzysta pięćdziesiąt lat
stanowili dominująca siłę w regionie. W roku 1602 powstała Holenderska Kompania
Wschodnioindyjska (Vereenigde Oostindische
Compagnie), która miała na celu zdobycie monopolu na przyprawy z wysp
archipelagu. Była ona holenderskim odpowiednikiem Brytyjskiej Kompani
Wschodnioindyjskiej, stworzonej w 1600 roku do zarządzania brytyjskimi
koloniami w Indiach. Obie te Kompanie u już w pierwszych latach swego istnienia
doszły do porozumienia deklarując pokojowe współistnienie na kontynencie azjatyckim.
W wyniku czego Holendrzy zajęli się czerpaniem zysków z terenów należących do
dzisiejszej Republiki Indonezji, a Brytyjczycy skupili się na terenach Indii.
Jedynie w okresie wojen Napoleońskich Brytyjczycy przejęli na krótki czas
władzę nad Jawą, przypadało to na lata 1811 – 1816 kiedy to jej gubernatorem
był Sir Thomas Stamford Raffles. Pierwszym z celów Holenderskich kolonizatorów
było wyparcie z tych terenów konkurentów z Europy. Po przejęciu, będącej
wówczas w portugalskich rękach, Malakki Holendrzy stali się siłą dominującą na
wyspach, zyskując monopol na handel przyprawami z wysp, a przede wszystkim
drogocennymi goździkami oraz gałką muszkatołową. Okres kolonialnej dominacji
holendrów na wyspach archipelagu malajskiego zakończył się dopiero w 1945 roku
w raz z uzyskaniem przez Indonezję niepodległości.
Tak długa obecność holendrów na
wyspach znalazła również swoje odbicie w kuchni indonezyjskiej. To właśnie
dzięki nim ludność wyspiarska poznała takie warzywa jak marchew, ziemniaki,
rzepa, kapusta, czerwona rzodkiewka, kalafior, zielona fasola czy sałata.
Początkowo problemem w zaadoptowaniu upraw powyższych warzyw był tropikalny
klimat, a szczególnie wysoka temperatura. Dlatego też uprawy te przeniesiono w
głąb Jawy i Sumatry, gdzie klimat jest łagodniejszy i bardziej sprzyjający tym
uprawom. Bardzo ważnym wkładem holendrów w kuchnię indonezyjską jest
przywiezienie przez nich roślin kawy, wraz z techniką jej uprawy. Obecnie kawa
jest zaraz obok herbaty najpopularniejszym napojem na wyspach. Indonezyjskie
gatunki kawy są uważane za jedne z najlepszych. Dowodem na to jest
najsławniejsza z indonezyjskich kaw kopi luwak. Jej wyjątkowość
polega na tym iż ziarna tej kawy zostają poddane fermentacji w przewodzie
pokarmowym łaskuna muzanga, a następnie są przez niego wydalane. Z tych właśnie
ziaren powstaje najdroższa kawa na świecie. Oprócz kawy Holendrzy przywieźli ze
sobą piwo oraz przedstawili sposób jego produkcji ludności archipelagu. Co
prawda większość zamieszkujących te wyspiarskie tereny, ludzi wyznawała islam,
który zabrania spożywania alkoholu. Natomiast w kręgach chrześcijańskich napój
ten cieszył się wielkim powodzeniem. Obecnie najpopularniejszym piwem w
Indonezji jest Bintang, który smakiem nie odbiega od holenderskiego Hainekana,
a sam logotyp indonezyjskiego trunku nawiązuje do swojego holenderskiego
pierwowzoru. Wartym uwagi zjawiskiem jest również obecność stołów w
indonezyjskich domostwach. Jednym z elementów kultury żywienia Indonezji jest
fakt iż spożywanie posiłków odbywa się na podłodze, co prawda używane są maty
na które kładzione są talerze z jedzeniem. Spożywanie w ten sposób jest zapewne
uwarunkowane kulturą rdzennych mieszkańców wysp bądź też wpływami kultur
arabskiej lub indyjskiej. Ciekawe również jest więc to że posiłki kładzione są
na stole, jednak ich konsumpcja odbywa się na podłodze. Za czasów kolonialnych
stół stał się symbolem prestiżu. Dlatego niejednokrotnie meble te były bogato
zdobione. Trend ten jest nadal obecny w podświadomości Indonezyjczyków, którzy
uważają że stół powinien znajdować się w każdym domu, w pomieszczeniu w którym
spożywane są posiłki i w którym przyjmowani są goście, pomimo iż pełni on
głównie funkcję ozdobną. Holendrzy pozostawili swój wkład również w sferze
słodyczy. To właśnie oni przywieźli ze sobą czekoladę. Jednak najwyraźniejszym
wpływem holenderskim na desery było rozpowszechnienie koncepcji ciasta
przekładańca, dzięki czemu Indonezyjczycy mogą cieszyć swe podniebienie
takimi wypiekami jak lapis legit czy lapis
Surabaya.
Holendrzy rozpowszechnili na wyspach chrześcijaństwo w wersji
protestanckiej. Jednak nie wniosło to żadnych zmian w kuchnię archipelagu, gdyż
protestantyzm w kwestiach pożywienia pokrywa się z katolicką wersją
chrześcijaństwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz