Spis treści
- Wpływy obce na kuchnię indonezyjską
- Wpływy azjatyckie
- Wpływy europejskie
- Wpływy arabsko-muzułmańskie
Etykieta
Bardzo
ważnym elementem kultury żywienia jest etykieta, a więc zachowanie które
towarzyszy spożywaniu posiłków. Jest to bardzo ważny aspekt kultury zarówno
arabskiej jak i indonezyjskiej. Podstawową zasadą obowiązującą w obu,
omawianych kręgach kulturowych, jest tabu lewej ręki. Zarówno arab jak i
Indonezyjczyk nie będzie używał lewej ręki w czasie konsumpcji. Dotyczy to
również przygotowywania potraw, podczas których kontakt lewej ręki z
pożywieniem jest ograniczany do maksymalnego minimum. Dlatego też przyjmując od
gospodarza poczęstunek, zawsze przyjmowany jest on wyłącznie do prawej ręki,
lub jednocześnie do obu rąk jeżeli wymaga tego sytuacja. Tak samo podczas
powitania, podanie komuś lewej ręki jest objawem braku szacunku. Tabu lewej
ręki wywodzi się z tradycji staro arabskiej i znajduje poparcie w tradycji
proroka, gdzie znajdziemy stwierdzenie iż lewa ręka jest narzędziem szatana, a
przez człowieka używana jest jedynie do czynności nieczystych.
Zarówno przygotowywanie potrawy jak i jej konsumpcja poprzedzona powinna być
wypowiedzeniem formułki Bismillah, która w tłumaczeniu na
język polski brzmi: w imię Boga miłościwego i litościwego. Bardzo ważną kwestią
w obu omawianych kulturach jest okazywanie szczególnego szacunku osobom starszym
lub osobom o wyższym statusie społecznym. Dlatego też takie osoby mają
pierwszeństwo w spożywaniu posiłków. Dobry gospodarz nie rozpocznie biesiady
dopóki nie przybędzie osoba o najwyższym statusie społecznym, z pośród
zaproszonych gości. O obowiązku wyrażania szacunku dla starszych, indonezyjskie
dzieci uczone są od najmłodszych lat, dlatego też powszechnym obrazem jest
widok dziecka lub osoby młodocianej, która w ramach powitania kłania się osobie
starszej i przykłada swoją głowę do dłoni osoby witanej. Zaczerpniętym z
kultury arabów jest również przykaz siedzenia w taki sposób podczas spożywania
posiłków, aby podeszwy stóp były niewidoczne dla współbiesiadników. Gospodarz
przez cały czas trwania biesiady powinien zabawiać gości rozmową. Przejętym od
arabów wzorem zachowania jest również obowiązek powstania, kiedy do
pomieszczenia wchodzi kobieta.
Spożywając posiłek należy również pamiętać o tym iż w złym tonie jest całkowite
wypełnianie ust jedzeniem, szczególnie kiedy posiłek konsumuje się w
towarzystwie innych osób. Częstym obyczajem na terenach archipelagu jest
używanie jedynie rąk do jedzenia. Potrawę powinno się nabierać, używając trzech
lub czterech palców. Dopuszczalne jest również dowolne mieszanie potraw, pod
warunkiem że ma to miejsce na osobnym talerzu a nie w naczyniu, z którego
wspólnie korzystają wszyscy biesiadnicy. Zwyczaj jedzenia rękami jest
tłumaczony tak samo przez Indonezyjczyków jak i choćby Marokańczyków. Otóż
uważają oni, że daje to lepsze wrażenia smakowe, poprzez większy i pełniejszy
kontakt z jedzeniem. Uzasadnienie to uzupełniane jest tezą iż taki sposób
konsumpcji, buduje i umacnia poczucie wspólnoty z własną rodziną i
przyjaciółmi.
Gość, przychodzący w
odwiedziny, powinien pamiętać aby przed wejściem do odwiedzanego domu zdjąć
obuwie i zostawić je na zewnątrz. Gospodarz oczywiście będzie nalegał aby tego
nie czynić. Jest to jednak wyłącznie frazes grzecznościowy, a wejście w obuwiu
do środka uznane będzie za wielki nietakt świadczący o braku manier odwiedzającego.
Jak więc pokazują nam to
powyższe przykłady, różnice pomiędzy etykieta arabską a indonezyjska są
niemalże niezauważalne. Świadczy to o wielkim wpływie jaki na ludność
archipelagu wywarł islam oraz kultura arabów. Należy jednak pamiętać, że
Indonezja jest krajem którego obywatele są przedstawicielami ponad trzystu grup
etnicznych, zwyczaje oraz zachowania podczas jedzenia różnią się w zależności
od regionu. Przykładem takich różnic może być pożądany sposób zachowania się
gości. Odwiedzający, rodzinę należącą do grupy etnicznej Jawajczyków, gość
powinien pamiętać iż w dobrym smaku jest pozostawienie na talerzu ok jednej
czwartej jedzenia oraz tyle samo napoju w szklance. Tłumaczone jest to chęcią
podkreślenia czysto towarzyskiego charakteru wizyty. Natomiast odwiedzając dom
sundyjski, należy dołożyć wszelkich starań aby całkowicie opróżnić własny
talerz, chwaląc w ten sposób gospodarza za przygotowanie wyśmienitego
poczęstunku. Obecnie zróżnicowanie etniczne zwyczajów związanych z zachowaniem
się przy stole maleje, co spowodowane jest licznymi migracjami oraz zawieraniem
małżeństw mieszanych pod względem etnicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz