Dziś chciałbym zaproponować sok z arbuza z miętą. Po raz pierwszy sok z arbuza miałem przyjemność skosztować takiego soku będąc w Indonezji. Pomimo iż w Polsce arbuzy są powszechnie dostępne to sok z nich nie jest zbytnio popularny, a szkoda. Dlatego też postanowiłem włożyć swoją cegiełkę w rozpowszechnienie tego napoju nad Wisłą. Mocno zachęcam do spróbowania tego wyśmienitego i niezwykle orzeźwiającego napoju ( 100 % natury )
Składniki:
- 1/4 arbuza
- świeże liście mięty
- Arbuza kroimy w około 7 centymetrowe kawałki (bez skóry)
- Pozbywamy się wszystkich pestek z arbuza
- Kawałki arbuza wrzucamy do blendera wraz z kilkoma kostkami lodu i miksujemy przez ok 2 minuty.
- Sok przelewamy do szklanek lub dzbanka i dodajemy liście świeżej mięty.
- Jeżeli nie lubicie miąższu w soku lub boicie się że nie udało wam się pozbyć wszystkich pestek z arbuza, sok możecie przelać przez drobne sitko.
Sekret smaku polega na wyborze właściwego dojrzałego arbuza, dlatego chcę wam podać kilka wskazówek jak takiego arbuza wybrać.
- Skóra arbuza powinna być twarda na całej jego powierzchni
- Arbuz powinien posiadać suchy ogonek
- Przy lekkim uderzeniu arbuz powinien wydawać donośny dźwięk
Smacznego, albo raczej Na Zdrowie ! i !
pycha:) wczoraj sobie taki zrobiłam, bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste i smaczne napoje :)
OdpowiedzUsuńWypiłabym jednym tchem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agata
Musi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńWitaj. Przesyłam dla Ciebie nominację do Liebster Blog. Zapraszam do odwiedzin na moim blogu: ciastco.blogspot.com. Szczegóły konkursu znajdziesz pod adresem: http://ciastco.blogspot.com/p/roznosci.html. Zapraszam do zabawy!
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam arbuza :) Tym bardziej w takiej aranżacji ;)
OdpowiedzUsuń