wtorek, 14 maja 2013

Bakłażan nadziewany warzywami z grzybami


Pora na kolejne danie diety warzywnej. Co prawda w trakcie przygotowywania tego dania aż się prosiło aby posypać całość serem i zapiec ale niestety jak nie wolno to nie wolno ( ale wszyscy szczęśliwcy którzy nie muszą wyrzekać się sera żółtego powinni to zrobić ).


Składniki:
  • marchew
  • brokuła 
  • 1/2 kabaczek
  • bakłażan
  • ok 8 niewielkich pieczarek
  • seler naciowy
  • 1/4 pora
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki (kolor dowolny)
  • pomidor
  • słodki sos sojowy (Kecap Manis)
  • sok z limonki
  • pieprz biały 
  • bazylia
  • oregano
Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa należy umyć. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski o około 2 centymetrowej długości. Brokuła kroimy w niewielkie kawałki o około dwu centymetrowej średnicy. Bakłażana przekrawamy wzdłuż na dwie równe części i drylujemy je przy pomocy łyżeczki. Seler naciowy kroimy na kawałki o półcentymetrowej szerokości. Cebulę, kabaczka i paprykę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w cienkie paski. Pomidora należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
  2. Na rozgrzanego woka wrzucamy obranego i drobno skrojonego dolewając 1/4 szklankę wody. następnie wrzucamy cebulę, marchew, brokuły oraz grzyby. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
  3. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z limonki oraz i łyżkę słodkiego sosu sojowego (Kecap Manis). Dodajemy bazylię i oregano oraz szczyptę pieprzu. Dodajemy resztę warzyw, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
  4. Kiedy warzywa są już gotowe, wypełniamy nimi wydrylowanego wcześniej bakłażana. Całość wkładamy do rozgrzanego do 150 C piekarnika i pozostawiamy tam przez 10 minut, aż bakłażan zmięknie. Danie można serwować z drobno siekaną sałatą lodową i rzodkiewką.
Smacznego ! i !









1 komentarz: