No więc warzywne wariacje czas zacząć. Dziś pierwszy z moich patentów na danie składające się tylko i wyłącznie z warzyw i grzybów bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu, cukru i mięsa. Musze przyznać że nie spodziewałem się że coś może byś tak smaczne bez wyżej wymienionych składników.
Składniki:
- marchew
- brokuła
- kabaczek
- 5 dużych pieczarek
- seler naciowy
- 1/4 pora
- 1 cebula
- 1/2 sałaty lodowej
- 1/2 papryki (kolor dowolny)
- pasta Gochujang
- sos sojowy
- sok z limonki
- pieprz biały
- papryka słodka ( w proszku)
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa należy umyć. Pieczarki kroimy na sześć w miarę równych części. Marchew obieramy i kroimy pod skosem na kawałki o ok centymetrowej grubości. 1/2 kabaczka przekrawamy wzdłuż na pół i dalej kroimy po skosem, tak samo jak marchew, podobnie robimy z selerem naciowym. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuła kroimy na części o średnicy od 3 do 5 centymetrów wedle uznania. Paprykę natomiast kroimy w około 2 centymetrową kostkę. Pora drobno siekamy.
- W niewielkiej miseczce rozpuszczamy łyżkę pasy Gochujang w 1/4 szklanki wody i dodajemy dwie łyżeczki sosu sojowego.
- Przygotowany wcześniej sos wlewamy na rozgrzanego woka i dodajemy pokrojoną cebulę, marchew, pieczarki oraz brokuły. dodajemy łyżkę soku z limonki, pół łyżeczki papryki w proszku oraz szczyptę pieprzu. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10- 15 minut, aż brokuły będą wystarczająco miękkie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody jeśli sos wyparuje.
- Na końcu dodajemy pokrojone kabaczki, paprykę i seler naciowy. Całość dusimy przez kolejne 5 minut.
- W międzyczasie siekamy drobno sałatę lodową i rozkładamy na talerzu. Połowa sałaty spokojnie starcza na dwie porcje dania tak samo jak wszystkie wymienione w tym przepisie wielkości.
- Kiedy wyparujemy już z woka sos, powstałe wanie przekładamy na talerze z posiekana sałatą.
Zachęcam do komentowania a jednocześnie proszę o wszelakie sugestie co do przygotowywania dań składających się tylko i wyłącznie z warzyw, gdyż jestem całkiem świeży w tym temacie.
Uwielbiam warzywne dania o tej porze roku!
OdpowiedzUsuńZapraszam tez na mojego bloga:
http://nietylkookuchni.blogspot.com/
omomomom
OdpowiedzUsuń