Dziś chciałbym zaproponować coś z kuchni chińskiej ( z niewielkimi modyfikacjami). Potrawa ta przeszła przez wiele modyfikacji, jednak najznamienitszą z nich było tak zwane Gong Bao bez orzeszków hehehehe.
Kurczak Gong Bao Ji Ding
- Składniki:
- Filet z kurczaka
- Papryka czerwona
- 2 papryczki chili
- Niewielka marchewka
- Orzeszki ziemne nie solone
- Ryż
- Ciemny sos sojowy
- Cukier
- Cebula dymka
- Imbir świeży
- Ząbek czosnku
Kurczak Gon Bao
Niewielki filet z kurczaka kroimy
w pięciocentymetrowe kawałki, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i odkładamy na ok
30 minut. Następnie kroimy ćwiartkę czerwonej papryki w paski centymetrowej
szerokości. Marchew kroimy w cienkie paski (ok 5 milimetrów szerokości). Czosnek
i imbir drobno siekamy, papryczkę chili należy pokroić w plasterki. Cebulę
dymkę kroimy w pióra, a jej zieloną część siekamy. W między czasie można
ugotować ryż. Na niewielką patelnie wrzucamy garść nie solonych orzeszków ziemnych
i prażymy je przez ok minutę na dużym ogniu, a następnie opróżniamy patelnię. Na patelnie wsypujemy trzy łyżki cukru i
podgrzewamy aż cukier się skarmelizuje. Następnie
do karmelu dodajemy przygotowanego wcześniej kurczaka. Mięso smażymy w karmelu
aż wchłonie on cały karmel. Tak przygotowane mięso odkładamy na bok aby
ostygło. Na woku rozgrzewamy łyżeczkę oleju i dodajemy posiekany czosnek i
imbir oraz chili, po około minucie dodajemy cebulę i marchew. Następnie
dodajemy ostudzone wcześniej mięso oraz trzy łyżki sosu sojowego. Wszystko mieszamy
i dodajemy uprażone wcześniej orzeszki ziemne. Na samym końcu dodajemy paprykę.
Całość mieszamy i podgrzewamy na dużym ogniu przez około minutę. W razie
potrzeby można dodać sosu sojowego lub troszkę wody aby utrzymać minimalną
ilość sosu w potrawie. Przed samym podaniem potrawę należy posypać posiekaną
cebulą dymką.
Smacznego ! i !
To danie jest pychotka
OdpowiedzUsuń