Dziś chciałbym zaproponować przepis na, pierwszą jak na razie na moim blogu, potrawę wegetariańską. Pomimo iż uważam że wegetarianie wiele tracą rezygnując z jedzenia mięsa, to zrezygnowanie z niego od czasu do czasu nie zaszkodzi. Zachęcam do spróbowania tej potrawy gdyż jej przygotowanie nie jest skomplikowane a i czas jej sporządzania jest bardzo krótki. Aha i jeszcze jedno, jeśli będziecie podawać tą potrawę indonezyjczykowi lub malezyjczykowi to postarajcie się aby w procesie smażenia nie rozdrabniać makaronu, im jest on dłuższy tym lepiej. Wydawać by się mogło że to detal ale się opłaci hehehehe. Do spożywania tej potrawy najlepiej użyć widelca i łyżki.
Życzę miłej zabawy i smacznych jej wyników :-)
Składniki:
- Makaron jajeczny ( z zupki chińskiej)
- 2 jaja
- ½ cebuli
- Ząbek czosnku
- Kapusta pekińska
- Ogórek
- Pomidor
- Sambal oelek (lub roztarte i rozgniecione papryczki chili )
- Słodki sos sojowy (Kecap Manis)
Bakmie Goreng ( makaron smażony, wersja wegetariańska)
Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok
3-4 minut. Na woku rozgrzewamy małą łyżeczkę oleju i wrzucamy pokrojoną w
piórka cebulę, drobno posiekany ząbek czosnku oraz łyżeczkę sambalu ( w
zależności od preferencji, ja zawsze daje minimum dwie J ). Całość podsmażamy ok 1
minuty, następnie podsmażone warzywa zgarniamy na jedną połowę woka, na drugą
połowę natomiast wbijamy jajko
minimalnie je rozbełtując. Jajko smażymy aż całkowicie się zetnie i dodajemy
odcedzony uprzednio makaron. Całość smażymy mieszając i dodajemy łyżeczkę
słodkiego sosu sojowego (Kecap Manis). Na sam koniec dodajemy garść drobno
posiekanej kapusty pekińskiej. W między czasie możemy na niewielkiej patelni
usmażyć jajko sadzone, które kładziemy na górze makaronu. Potrawę należy podać
z pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem oraz plasterkami pomidora oraz z
prażynkami (najlepiej rybnymi, natomiast każde inne również spełniają swoje
zadanie J )
co na pewno wzbogaca jej smak.
Smacznego ! ! !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz