Dziś chciałbym zaproponować Amura w cydrze. Jako że dopiero zaczynam swoje eksperymenty kulinarne z cydrem to byłbym wdzięczny za wszelakie uwagi i sugestie. Mam nadzieję że będzie wam smakować.
Składniki:
- Amur
- Duży słodki ziemniak
- Limonka
- Papryka czerwona lub pomarańczowa
- Pomidor ( lub 8 pomidorów koktajlowych)
- ½ pora
- Kukurydza słodka
- Cydr
- Melisa świeża
- Sałata rzymska
- Oliwa z pestek winogron
- Kiełki
Amur w cydrze
Amura porcjujemy na płaty bądź
dzwonki. Garść liści melasy drobno siekamy i rozgniatamy w moździerzu. W niewielkiej
misce mieszamy posiekaną i rozbitą wcześniej melasę z niewielką ilością oliwy z
pestek winogron oraz sok z wyciśniętej ćwiartki limonki. Do miseczki wkładamy kawałki
amura i starannie nacieramy przygotowaną
wcześniej melasą z oliwą i sokiem z limonki. Ryby pozostawiamy w marynacie na
około 30 minut. Po tym czasie wkładamy rybę do plastikowego rękawa, wlewamy do
niego ok 1/3 szklanki cydru oraz garść świeżych liści melasy. Rybę w rękawie
wsadzamy do rozgrzanego wcześniej do 150o C piekarnika z termo obiegiem na ok 30 minut. Po
tym czasie ryba powinna być gotowa.
Grillowane słodkie ziemniaki
Obieramy słodkiego ziemniaka i
kroimy go w plasterki centymetrowej grubości. Tak pokrojone ziemniaki gotujemy
na parze przez ok 5 minut a następnie wrzucamy ziemniaki na grilla lub
rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy ziemniaki dopóki nie upewnimy się że
nie są już surowe.
Sałatka
Sałatę rzymską kroimy w cienkie
paski podobnie jak pora. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidora
kroimy w cienkie ćwierć plasterki lub w pełne ćwiartki jeśli używamy pomidorów
koktajlowych. Wszystko wkładamy do jednego naczynia, dodajemy słodkiej
kukurydzy i dokładnie mieszamy dodając niewielką ilość oliwy z pestek winogron.
Przed samym podaniem sałatkę posypujemy kiełkami.
Sałatkę można podawać wraz z
sosem gado-gado do czego gorąco zachęcam. Przepis na ten sos można znaleźć w
moich poprzednich postach lub klikając na
link: sos gado-gado.
Smacznego ! i !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz