Dziś chciałbym zaproponować lekką strawę w sam raz na kolację lub lunch. Mam nadzieję że się wam spodoba :-)
Składniki:
- 1 Camembert
- 3 jaja
- 5 pomidorów koktajlowych lub jeden zwykły
- Cebula dymka
- Cydr
- Świeża bazylia
- Jogurt grecki
- Sos słodki chili
- Ketchup
Sos:
Do niewielkiego naczynia wrzucamy trzy duże łyżki jogurtu
greckiego, 1 ½ łyżkę słodkiego sosu chili, ½ łyżeczki ketchupu oraz sześć
listków świeżej bazylii, którą uprzednio gnieciemy i drobno siekamy. Całość
mieszamy aż do uzyskania jednolitego koloru. Na samym końcu dodajemy łyżkę
posiekanej cebuli dymki. Wymieszany sos odstawiamy na ok 30 min aby składniki
dobrze się przegryzły.
Camembert:
Ser Camembert przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki. Każdą
z połówek kładziemy na folie aluminiową, rogi folii zaginamy do góry tworząc
torebkę. Ważne aby folia nie stykała się z wewnętrzną częścią sera. Torebki z
serem wkładamy do uprzednio rozgrzanego (150 oC) piekarnika na ok 5-6
minut. W tym czasie przecinamy bułki
kajzerki na pół i drylujemy je pozbywając się ośródki z obu połówek. Ważne aby
wielkość bułek pozwalała na umieszczenie w jej środku sera Camembert. Po
wyciągnięciu sera Camembert z piekarnika, wyciągamy go z folii i umieszczamy w
jednej z wydrążonych połówek bułki. Na samą górę sera w bułce nakładamy
wcześniej przygotowany sos i posypujemy odrobiną posiekanej cebuli dymki.
Jajecznica z pomidorami na cydrze:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy ok 50 ml cydru ( najlepiej
użyć cydru domowej roboty, ja natomiast użyłem cydru Somersby i wyszło świetnie
J). Następnie na
patelnie wbijamy trzy jaja i mieszamy aż jajko zacznie się zcinać. Następnie dodajemy Przekrojone na trzy
części pomidory koktajlowe (lub
pokrojonego w grubą kostkę pomidora koktajlowego). Przed zdjęciem patelni z
ognia dodajemy posiekanej cebuli dymki. Jajecznicę po zdjęciu z ognia mieszamy
na patelni, a następnie nakładamy ją do drugiej połówki kajzerki którą
wcześniej już wydrylowaliśmy.
Podana powyżej gramatura pozwala na przygotowanie dwóch porcji.
Smacznego ! ! !
Testowałem i na prawdę POLECAM ! :)
OdpowiedzUsuńnormalnie widzę, że nie tylko ja pasjonatką gotowania jestem:D brawo Kowal:D
OdpowiedzUsuńJa to bardziej pasjonatem jedzenia chyba jestem i z tego co zaobserwowałem to pasje sa chyba przydzielane po warunkach hehehehe
OdpowiedzUsuń