Dziś chciałbym zaproponować danie kuchni włoskiej z niewielką nutką smaku Azji.
Zapraszam ! ! !
Składniki:
- 250g makaronu Penne
- 1 jajo
- Puszka pomidorów krojonych w sosie
- Trawa cytrynowa
- Świeża bazylia
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Bazylia suszona
- Oregano
- Pomidor
- Pieprz, sól
Makaron Penne w sosie pomidorowym z tuńczykiem i trawą
cytrynową:
Makaron wrzucamy do gotującej się wody na około 7 minut (
ważne aby makaron nie był rozgotowany). Makaron odcedzamy i pozostawiamy na ok
5 minut aby ostygnął. Na woku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Na rozgrzany
olej wrzucamy, pokrojoną w średniej wielkości kostkę, cebulę oraz drobno
posiekane dwa ząbki czosnku. Następnie na patelnię wbijamy jajo i mieszamy
całość aż jajko całkowicie się zetnie. Na patelnie wrzucamy pokrojonego pomidora
oraz pomidory krojone z sosem. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem,
bazylią suszoną oraz oregano. Do sosu dodajemy rozgniecioną i zawiązaną na
supeł trawę cytrynową. Sos dusimy pod przykryciem ok pięciu minut. Następnie do
podduszonego sosu dodajemy ostudzony wcześniej makaron i mieszamy. Tuż przed
zdjęciem potrawy z palnika dodajemy świeżą posiekaną bazylię.
Pozostaje mi tylko życzyć Smacznego ! ! !
Makaron Penne w sosie pomidorowym z tuńczykiem i trawą cytrynową - taka jest nazwa dania a w produktach i w wykonaniu ani słowa o tuńczyku...bez sensu
OdpowiedzUsuń