niedziela, 7 kwietnia 2013

Semur Hati (wątróbka duszona w słodkim sosie sojowym z warzywami) z ryżem w kopercie z omleta


Na dzisiejszy niedzielny obiad danie typowo indonezyjskie, mam nadzieje że wam zasmakuje :-)

Składniki
  • 5 – 6 ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 2 woreczki ryżu
  • Dwie cebule
  • 400g wątróbki drobiowej
  • 3 liście laurowe
  • Trawa cytrynowa
  • Biały pieprz
  • Masło roślinne
  • Słodki sos sojowy (kecap manis)
  • Cukier
  • Mąka kukurydziana lub ryżowa
  • 2 jaja
  • Mleko

Semur Hati (wątróbka duszona w słodkim sosie sojowym z warzywami) :

Kroimy cebulę w dużą kostkę, obrane ziemniaki kroimy na cztery równe części tak samo jak marchew. Następnie należy dokładnie umyć wątróbki i osuszyć. W dużym garnku roztapiamy i rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wątróbki oraz cebulkę, podsmażamy całość przez ok 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy wcześniej już pokrojoną marchew i ziemniaki. Dodajemy ok 2 szklanki wody, 3-4 łyżki słodkiego sosu sojowego (kecap manis), łyżeczkę białego pieprzu, 3 liście laurowe oraz rozgniecioną trawę cytrynową. Całość należy dusić pod przykryciem ok 30 minut mieszając od czasu do czasu. Potrawę dusimy aż do momentu kiedy ziemniaki i marchew będą ugotowane ( nie przegotowane J), jeśli zajdzie taka potrzeba, w celu zagęszczenia sosu można użyć mąki kukurydzianej lub ryżowej.

Do przygotowania tej potrawy można użyć również mięsa wołowego oraz drobiowego. Mięso należy pokroić w 6-8 centymetrowe prostokątne kawałki. Pozostała część przygotowania potrawy pozostaje taka sama. Zmienia się wtedy tylko nazwa potrawy, gdyż „hati” oznacza wątrobę. W przypadku użycia mięsa drobiowego  „hati” zmieniamy na „ayam” a przy użyciu mięsa wołowego na „daging”.

Ryż w kopercie z omleta:

Gotujemy dwa woreczki ryżu. Na niewielkiej patelni smażymy cienkiego omleta z 2 jaj z dodatkiem mleka. Kiedy omlet jest gotowy, przycinamy jego brzegi aby nabrał kształt prostokąta, następnie układamy ryż na środku omleta i zaginamy jego rogi do siebie tworząc w ten sposób kopertę.
Podane tutaj składniki i ich ilości są wystarczające do przygotowania porcji dla czterech osób.

P.S. Wszystkie dekoracje zaprezentowane przy tym daniu są w 100% jadalne.

Smacznego ! ! !





5 komentarzy:

  1. This one looks exquisite!
    Good job dear ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam w świecie kulinarnych blogerów :-) Ja goszczę w nim również dość krótko, a sprawia mi to wielką frajdę !
    Zachwyciła mnie Twoja koperta z ryżem - proszę o podpowiedź: jak przygotować kilka porcji, żeby nie wystygły? Do piekarnika?
    Świetny wydaje mi się również sos - masło gado-gado. Do jakich jeszcze sałatek lub przystawek można go użyć? Przyznam ,że w ogóle nie znam się na kuchni azjatyckiej :-(
    Pozdrawiam. www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście można użyć piekarnika, ja osobiście wolę kopertę robić na zimno (jeśli chodzi o omlet), nakładając do środka ciepły ryż. Można również po po złożeniu koperty wrzucić całą kopertkę na patelnie (najlepiej teflonową bez tłuszczu)pozwala to na podgrzanie ale i zapobiega rozlatywania sie koperty. W ostateczności można użyć mikrofali ale nie jestem tego wielki zwolennikiem.
    Jeśli chodzi o sos gado-gado to można go używać do każdego rodzaju sałatek i dań (tutaj ogranicza jedynie wyobraźnia), można go nawet użyć jako marynaty do misa na grilla, ale o tym może więcej jak już sezon grillowy już się zacznie.
    Jeśli natomiast chodzi o kuchnię azjatycką to jest ona bardzo prosta wbrew pozorom, mam nadzieję że sie do niej przekonasz :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :-) Jeśli chodzi o kuchnię azjatycką - nie to, że nie przekonana jestem - sama chętnie próbuję, ale nie gotuję. Może pora spróbować?

    OdpowiedzUsuń