Na dzisiejszy niedzielny obiad danie typowo indonezyjskie, mam nadzieje że wam zasmakuje :-)
Składniki
- 5 – 6 ziemniaków
- 1 duża marchew
- 2 woreczki ryżu
- Dwie cebule
- 400g wątróbki drobiowej
- 3 liście laurowe
- Trawa cytrynowa
- Biały pieprz
- Masło roślinne
- Słodki sos sojowy (kecap manis)
- Cukier
- Mąka kukurydziana lub ryżowa
- 2 jaja
- Mleko
Semur Hati (wątróbka duszona w słodkim sosie sojowym z
warzywami) :
Kroimy cebulę w dużą kostkę, obrane ziemniaki kroimy na
cztery równe części tak samo jak marchew. Następnie należy dokładnie umyć
wątróbki i osuszyć. W dużym garnku roztapiamy i rozgrzewamy łyżkę masła. Na
rozgrzany tłuszcz wrzucamy wątróbki oraz cebulkę, podsmażamy całość przez ok 5
min cały czas mieszając. Następnie dodajemy wcześniej już pokrojoną marchew i
ziemniaki. Dodajemy ok 2 szklanki wody, 3-4 łyżki słodkiego sosu sojowego (kecap
manis), łyżeczkę białego pieprzu, 3 liście laurowe oraz rozgniecioną trawę
cytrynową. Całość należy dusić pod przykryciem ok 30 minut mieszając od czasu
do czasu. Potrawę dusimy aż do momentu kiedy ziemniaki i marchew będą ugotowane
( nie przegotowane J),
jeśli zajdzie taka potrzeba, w celu zagęszczenia sosu można użyć mąki
kukurydzianej lub ryżowej.
Do przygotowania tej potrawy można użyć również mięsa
wołowego oraz drobiowego. Mięso należy pokroić w 6-8 centymetrowe prostokątne kawałki.
Pozostała część przygotowania potrawy pozostaje taka sama. Zmienia się wtedy
tylko nazwa potrawy, gdyż „hati” oznacza wątrobę. W przypadku użycia mięsa
drobiowego „hati” zmieniamy na „ayam” a
przy użyciu mięsa wołowego na „daging”.
Ryż w kopercie z omleta:
Gotujemy dwa woreczki ryżu. Na niewielkiej patelni smażymy
cienkiego omleta z 2 jaj z dodatkiem mleka. Kiedy omlet jest gotowy, przycinamy
jego brzegi aby nabrał kształt prostokąta, następnie układamy ryż na środku
omleta i zaginamy jego rogi do siebie tworząc w ten sposób kopertę.
Podane tutaj składniki i ich ilości są wystarczające do
przygotowania porcji dla czterech osób.
P.S. Wszystkie dekoracje zaprezentowane przy tym daniu są w 100% jadalne.
Smacznego ! ! !
This one looks exquisite!
OdpowiedzUsuńGood job dear ;)
Witam w świecie kulinarnych blogerów :-) Ja goszczę w nim również dość krótko, a sprawia mi to wielką frajdę !
OdpowiedzUsuńZachwyciła mnie Twoja koperta z ryżem - proszę o podpowiedź: jak przygotować kilka porcji, żeby nie wystygły? Do piekarnika?
Świetny wydaje mi się również sos - masło gado-gado. Do jakich jeszcze sałatek lub przystawek można go użyć? Przyznam ,że w ogóle nie znam się na kuchni azjatyckiej :-(
Pozdrawiam. www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com
oczywiście można użyć piekarnika, ja osobiście wolę kopertę robić na zimno (jeśli chodzi o omlet), nakładając do środka ciepły ryż. Można również po po złożeniu koperty wrzucić całą kopertkę na patelnie (najlepiej teflonową bez tłuszczu)pozwala to na podgrzanie ale i zapobiega rozlatywania sie koperty. W ostateczności można użyć mikrofali ale nie jestem tego wielki zwolennikiem.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o sos gado-gado to można go używać do każdego rodzaju sałatek i dań (tutaj ogranicza jedynie wyobraźnia), można go nawet użyć jako marynaty do misa na grilla, ale o tym może więcej jak już sezon grillowy już się zacznie.
Jeśli natomiast chodzi o kuchnię azjatycką to jest ona bardzo prosta wbrew pozorom, mam nadzieję że sie do niej przekonasz :-)
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :-) Jeśli chodzi o kuchnię azjatycką - nie to, że nie przekonana jestem - sama chętnie próbuję, ale nie gotuję. Może pora spróbować?
OdpowiedzUsuńGorąco do tego zachęcam !
OdpowiedzUsuń