wtorek, 30 kwietnia 2013

Grill Koreański


Witam. Dziś chciałbym zaprezentowań Wam potrawę, która moim zdaniem jest genialna w swojej prostocie, a co najlepsze nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Zachęcam do jej spróbowania i mam nadzieje że polubicie ja tak samo jak ja :-)

Składniki:
  • Świeża marchew
  • Sałata masłowa
  • Ogórek
  • Papryka (czerwona, żółta lub pomarańczowa)
  • Seler naciowy
  • Koreańska pasta paprykowa Gochujang
  • Schab 
Mięso:

Do przygotowania potrawy można użyć kilku rodzajów mięsa. Ja użyłem schabu, natomiast boczek lub karczek również pasują świetnie. Mięso kroimy na niewielkie kawałki (ok 5 cm) i wrzucamy na grilla. Można również, tak jak ja to zrobiłem, porcje schabu grillować w całości a dopiero później pokroić ją w niewielkie kawałki. Mięso grillujemy bez żadnych przypraw lub marynaty.
Istnieje również wersja tej potrawy dla wegetarian. Wystarczy zamienić mięso na omleta z samych jajek, pokrojonego w ok 5 cm paski.     

Warzywa:

Warzywa myjemy i kroimy w niewielkie kawałki (podobnie jak mięso, ok 5 cm). Nie zapominajmy że ogórek i marchew powinny być uprzednio obrane. Sałatę masłową dokładnie myjemy a następnie wybieramy z niej największe i najładniejsze liście. Wszystkie warzywa podajemy w surowej formie dlatego też należy zwrócić uwagę aby były one jak najświeższe.

Sos:

Dużą łyżkę pasty Gochujang mieszamy z łyżką zimnej wody oraz łyżeczką cukru. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Cała tajemnica tego dania polega na sposobie jedzenia. Na liść sałaty nakładamy po jednym ze składników a następnie liść sałaty wraz z zawartością składamy w torebeczkę. Jeśli mogę doradzić to starajcie się jedną taka torebeczkę wsadzić do ust na jeden raz gdyż przegryzanie jej na pół może być trochę kłopotliwe. Jeśli chodzi o sos to są dwa sposoby jego łączenia z potrawą. Teoretycznie torebeczkę z liścia sałaty powinno się w sosie maczać a następnie jeść. Sposób ten jednak często kończy się upodleniem osoby konsumującego i problemami z pozbyciem się plam po sosie. Dlatego też polecam inny sposób, a mianowicie polewanie sosem poszczególnych składników potrawy tuż przed zamknięciem ich w torebeczce z liścia sałaty. Można również każdy z poszczególnych składników potrawy maczać w sosie tuż przed umieszczeniem ich na liściu sałaty.

Zachęcam do komentowania i wyrażania swojej opinii na temat tego cuda :-) 

Pozostaje mi tylko życzyć Wam Smacznego! i !














2 komentarze:

  1. Więcej warzyw niż tego grillowania, ale dzięki temu na pewno jest to zdrowsza wersja. Fajny pomysł z zawijaniem składników w liść sałaty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, tylko ciężko dostać tą koreańską pastę paprykową Gochujang

    OdpowiedzUsuń