Dziś chciałbym zaproponować sposób na wykorzystanie rosołu z niedzielnego obiadu. Dlaczego by nie przerobić go na coś orientalnego ! ! !
Poniżej podaję również przepis na rosół na wypadek gdyby z niedzielnego obiadku nic nie zostało.
Składniki:
- 4-5 Papryczki chilli (ewentualnie pepperoni)
- 4 ząbki czosnku
- por
- trawa cytrynowa
- korzeń imbiru
- świeże licie melisy
- chiński makaron ryżowy
Składniki na rosół:
- mięso drobiowe z kością
- marchew
- cebula
- pietruszka
- liść laurowy
- seler
Rosół:
- Do garnka z zimną wodą wrzucamy mięso i podgrzewamy aż woda zacznie się gotować. Na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieram przy pomocy małego sitka. W tym momencie zmniejszam ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.
- Następnie wrzucamy do garnka umyte, obrane i pokrojone wcześniej warzywa (marchew, pietruszkę, cebulę, seler) oraz liść laurowy, pamiętajmy jednak że cebula powinna być wcześniej lekko opalona lub podczas obierania jej powinniśmy zostawił na niej cienką warstwę łupiny.
- Całość gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez bardzo długi czas.
- Kiedy rosół jest już gotowy, przecedzamy go przez sitko oraz odkładamy na bok ugotowane warzywa oraz mięso, które wykorzystamy przy przygotowaniu Soto Ayam.
Soto Ayam:
- Papryczki chili przecinamy wzdłuż na 2 połówki i pozbywamy się z nich nasionek.
- Połówki papryczek parzymy zalewając je wrzątkiem i pozostawiamy na ok 5 minut.
- Do moździerza wrzucamy sparzone papryczki, 4 ograne ząbki czosnku, niewielką cebulę (pokrojoną co najmniej w ćwiartki) i rozgniatamy i rozcieramy wszystko aż do otrzymania jednolitej masy.
- Na woku rozgrzewamy małą łyżeczkę oleju i wrzucamy masę przygotowana wcześniej (pkt.3). Smażymy ją około 2-3 minuty cały czas mieszając.
- Do podsmażonej masy wlewamy odcedzony wcześniej rosół ( lub to co zostało z niedzielnego obiadu). Dodajemy lekko rozgniecionej trawy cytrynowej oraz kilka świeżych liści melisy oraz szczyptę soli. Całość gotujemy ok 10 minut na niewielkim ogniu.
- W międzyczasie przygotowujemy chiński makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu ( zalewamy wrzącą woda i pozostawiamy na ok 3 minuty, a następnie odcedzamy). Warzywa pozostałe po przygotowaniu rosołu (oprócz marchewki) kroimy w cienkie paski. Mięso drobiowe z rosołu oddzielamy palcami od kości.
- Do miseczki w której chcemy podać danie wkładamy przygotowany makaron, pokrojone warzywa razem z (marchewką), oraz kawałki mięsa.
- Zawartość woka (pkt.6) przecedzamy przez drobne sitko a otrzymana czysta zupę wlewamy do przygotowanej miseczki (pkt.7)
- Całość posypujemy cienko pokrojonym zielonym porem.
Należy pamiętać że mimo oż jest to zupa to nie wygląda ona jak zupy do których jesteśmy przyzwyczajeni. W kuchni indonezyjskiej, z której Soto Ayam się wywodzi, zupa składa się głównie z dodatków takich jak warzywa, makarony i mięso a nie tak jak w polskiej kuchni z części płynnej.
Ze względu na zawartość imbiru oraz czosnku Soto Ayam całkiem nieźle rozgrzewa organizm i pomaga przy zwalczaniu chorób i przeziębień.
Smacznego ! i !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz