Oto kolejny pomysł na danie warzywne tym razem z wykorzystaniem pary wodnej hehehehe
Składniki:
- marchew
- brokuła
- 6 dużych pieczarek
- 1/4 pora
- 1 cebula
- 1/2 sałaty lodowej
- 1/2 papryki (kolor dowolny)
- słodki sos sojowy
- trawa cytrynowa
- 2 duże pomidory
- pieprz biały
- papryka słodka ( w proszku)
- bazylia
- oregano
- czosnek
- 4 szparagów białych
Przygotowanie:
- Szparagi kroimy na o 5 centymetrowe kawałki. Brokuła kroimy w niewielkie kawałki. Marchew obieramy i kroimy pod skosem na kawałki o 2 centymetrowej grubości. Brokuły, szparagi oraz marchew gotujemy na parze do czasu aż warzywa staną się wystarczająco miękkie.
- Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki i kroimy w drobne kawałki. pieczarki kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory z pieczarkami i cebulą wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Do tego wyciskamy dwa ząbki czosnku, oregano, bazylię, łyżeczkę słodkiego sosu sojowego oraz szczyptę pieprzu. Na sam koniec dodajemy paprykę pokrojoną w średniej wielkości kostkę. Całość dusimy pod przykryciem aż do zredukowania sosu.
- Grzyby duszone w sosie podajemy z cienko posiekaną sałatą lodową.
Smacznego ! i !
świetne zdrowe danie:)
OdpowiedzUsuń