sobota, 6 kwietnia 2013

Sałatka z kurczakiem i sosem Gado-gado



Przepraszam za jakość zdjęcia ale aparat fotograficzny odmówił posłuszeństwa, więc byłem zmuszony do użycia aparatu w komórce. W razie jakichkolwiek pytań dotyczących przepisów bądź produktów zapraszam do skorzystania z komentarzy lub o kontakt drogą mailowa oraz strony społecznościowe. Życzę miłej zabawy z gotowaniem :-) 

Składniki:
  •   ½ Sałaty lodowej
  •  Por
  •  Pomidor
  •  Kukurydza słodka
  •  Czosnek
  •  Filet z kurczaka
  • Jogurt grecki
  • Świeża bazylia
  • Cebula dymka
  • Garść orzeszków ziemnych nie solonych
  • 1 CebulaSłodki sos sojowy (kecap manis)
  • Jasny sos sojowy
  • Sól, pieprz
  • 3 papryczki chili lub pepperoni
  • 400 ml mleka kokosowego (2 szklanki)

Kurczak

Filet należy nasmarować jasnym sosem sojowym i pozostawić na ok 30 min w lodówce. Następnie smażymy filet w całości na patelni grillowej (bez tłuszczu) lub w miarę możliwości na grillu ( nie za długo aby mięso nie wyschło a zachowało swoją soczystość). Gotowego już kurczaka należy odstawić aż ostygnie, a następnie pokroić w paski (ok 1 cm grubości).

Sałatka

Sałatę lodową należy pokroić w bardzo drobne paski tak samo jak i pora. Kroimy pomidora w cienkie półplasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski i mieszamy (najlepiej rękami) dodając słodką kukurydzę.

Sos czosnkowy

Do jogurtu greckiego wgniatamy cztery ząbki czosnku, dodajemy posiekaną i gniecioną w moździerzu bazylię oraz posiekaną cebulę dymkę. Całość mieszamy dodajemy szczyptę soli i białego pieprzu. Całość odstawiamy do lodówki na ok. godzinę aby wszystko się przegryzło.

Sos gado-gado (sos z orzeszków ziemnych)

Bo blendera wrzucamy orzeszki ziemne, trzy ząbki czosnku, pokrojoną w ćwiartki niedużą cebulę, trzy blanszowane i wydrylowane papryczki chili lub pepperoni , łyżeczkę cukru, trzy łyżki słodkiego sosu sojowego (kecap manis) oraz szklankę (ok 200 ml) mleka kokosowego. Wszystko miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewamy co niewielkiego garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu mieszając i dodając jednocześnie pozostałą cześć mleka kokosowego. Sos pozostawiamy na małym ogniu aż pojawia się pierwsze bąbelki powstałe w wyniku podgrzewania. Sos odstawiamy do wystygnięcia.

Grzanki

Kroimy kilka kromek chleba w kostkę. Pokrojony chleb wrzucamy na wok`a na którym rozgrzewany małą łyżkę oleju. Następnie wgniatamy 4 ząbki czosnku ( w zależności od ilości grzanek) i mieszamy aż chleb się przyrumieni. Z doświadczenia wiem że lepiej przygotować o wiele więcej grzanek niż planujemy podać, gdyż większość z nich znika ( nie wiadomo dlaczego J) zanim potrawa jest gotowa.

Sałatkę i sosy podajemy oddzielnie tak aby każdy mógł dodać odpowiednią do swoich preferencji ilość każdego z sosów.

Danie najlepiej popijać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy lub zieloną herbatą.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz