Przepraszam za jakość zdjęcia ale aparat fotograficzny odmówił posłuszeństwa, więc byłem zmuszony do użycia aparatu w komórce. W razie jakichkolwiek pytań dotyczących przepisów bądź produktów zapraszam do skorzystania z komentarzy lub o kontakt drogą mailowa oraz strony społecznościowe. Życzę miłej zabawy z gotowaniem :-)
Składniki:
- ½ Sałaty lodowej
- Por
- Pomidor
- Kukurydza słodka
- Czosnek
- Filet z kurczaka
- Jogurt grecki
- Świeża bazylia
- Cebula dymka
- Garść orzeszków ziemnych nie solonych
- 1 CebulaSłodki sos sojowy (kecap manis)
- Jasny sos sojowy
- Sól, pieprz
- 3 papryczki chili lub pepperoni
- 400 ml mleka kokosowego (2 szklanki)
Kurczak
Filet należy nasmarować jasnym
sosem sojowym i pozostawić na ok 30 min w lodówce. Następnie smażymy filet w
całości na patelni grillowej (bez tłuszczu) lub w miarę możliwości na grillu (
nie za długo aby mięso nie wyschło a zachowało swoją soczystość). Gotowego już kurczaka
należy odstawić aż ostygnie, a następnie pokroić w paski (ok 1 cm grubości).
Sałatka
Sałatę lodową należy pokroić w
bardzo drobne paski tak samo jak i pora. Kroimy pomidora w cienkie
półplasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski i mieszamy (najlepiej rękami)
dodając słodką kukurydzę.
Sos czosnkowy
Do jogurtu greckiego wgniatamy
cztery ząbki czosnku, dodajemy posiekaną i gniecioną w moździerzu bazylię oraz
posiekaną cebulę dymkę. Całość mieszamy dodajemy szczyptę soli i białego
pieprzu. Całość odstawiamy do lodówki na ok. godzinę aby wszystko się przegryzło.
Sos gado-gado (sos z orzeszków
ziemnych)
Bo blendera wrzucamy orzeszki ziemne,
trzy ząbki czosnku, pokrojoną w ćwiartki niedużą cebulę, trzy blanszowane i
wydrylowane papryczki chili lub pepperoni , łyżeczkę cukru, trzy łyżki
słodkiego sosu sojowego (kecap manis) oraz szklankę (ok 200 ml) mleka
kokosowego. Wszystko miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość
przelewamy co niewielkiego garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu mieszając i
dodając jednocześnie pozostałą cześć mleka kokosowego. Sos pozostawiamy na małym
ogniu aż pojawia się pierwsze bąbelki powstałe w wyniku podgrzewania. Sos
odstawiamy do wystygnięcia.
Grzanki
Kroimy kilka kromek chleba w
kostkę. Pokrojony chleb wrzucamy na wok`a na którym rozgrzewany małą łyżkę
oleju. Następnie wgniatamy 4 ząbki czosnku ( w zależności od ilości grzanek) i
mieszamy aż chleb się przyrumieni. Z doświadczenia wiem że lepiej przygotować o
wiele więcej grzanek niż planujemy podać, gdyż większość z nich znika ( nie
wiadomo dlaczego J)
zanim potrawa jest gotowa.
Sałatkę i sosy podajemy
oddzielnie tak aby każdy mógł dodać odpowiednią do swoich preferencji ilość każdego
z sosów.
Danie najlepiej popijać świeżo
wyciśniętym sokiem z pomarańczy lub zieloną herbatą.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz