poniedziałek, 6 maja 2013

Krokiety z mięsem w sosie curry ! i !


Pragnę zaproponować Wam połączenie kuchni polskiej i indyjskiej. Jest to bardzo fajne rozwiązanie dla osób które mają już dosyć klasycznych krokietów z barszczem czerwonym, lub dla tych którzy barszcz już wypili a krokiety jeszcze zostały :-)

Na samym początku chciałbym zaznaczyć,że nie posiadam własnego przepisu na krokiety z mięsem. Przetestowałem już wiele przepisów z internetu. Moim zdaniem najlepszy jest przepis, który znalazłem na stronie KwestiaSmaku.com i ten właśnie przepis zaprezentuje poniżej.

Krokiety

Składniki:


Farsz mięsno-pieczarkowy:


• 500 g mięsa z rosołu (z indyka lub kurczaka)
• 500 g pieczarek
• 2 niewielkie cebule
• 2 łyżeczki masła sklarowanego
• ugotowane warzywa z rosołu (1 marchewka, 1/2 pietruszki)
• 1/2 szklanki rosołu
• 1 jajko



Ciasto naleśnikowe:
• 300 g mąki
• 4 jajka
• 500 ml mleka
• 1/2 łyżeczki soli
• 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
• woda mineralna (około 1 szklanki), najlepiej gazowanej, ale niekoniecznie



Panierka i smażenie:
• 2 jajka
• sól
• bułka tarta
• masło klarowane do smażenia



Przygotowanie:
  • Farsz mięsno-pieczarkowy: Pieczarki oczyścić szczoteczką lub gąbką, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki i cebulę wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i na większym ogniu przyrumienić krótko smażąc, mieszając co jakiś czas. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso, pieczarki i cebulę a także włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa, wyłożyć na patelnię, dodać rosół, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Po ostudzeniu dodać jajko, wymieszać.
  • Ciasto naleśnikowe: Mąkę, jajka, mleko i sól zmiksować, odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodać olej oraz wodę mineralną w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Naleśniki smażyć na cienkiej i dużej patelni naleśnikowej. Nalewamy porcję ciasta i poruszając patelnią rozprowadzamy ciasto po powierzchni. Smażymy przez około 1 minutę, gdy masa się zetnie a spód zarumieni odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1/2 minuty do zrumienienia.
  • Farsz dzielimy na 16 części i smarujemy nim 16 naleśników. Zwijamy: najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm, następnie zwijamy całego naleśnika zaczynając od jednej z niezłożonych części naleśnika. Tak przygotowane krokiety możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Możemy wyjmować i smażyć w panierce jednorazowo tyle krokietów ile akurat chcemy zjeść. Dzięki temu będą za każdym razem świeże.
  • Panierka i smażenie: Jajka roztrzepać widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli. Do drugiego talerza nasypać bułki tartej. Maczać krokiety w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym maśle klarowanym (najlepiej na minimum 2 - 3 milimetrowej warstwie tłuszczu) po około 1,5 minuty z każdej strony (obsmażać z 4 stron), w razie potrzeby dodawać więcej masła w trakcie smażenia. Krokiety można też na chwilę postawić na bokach (zwiniętych ślimaczkach) i krótko obsmażyć. 

Sos curry

Składniki:


  • Czerwona pasta curry
  • Przecier pomidorowy
  • Mleko kokosowe
  • Cebula
  • Papryka czerwona lub żółta
  • pomidor
  • Przyprawa Garam Maslah
  • Pieprz biały
  • Liść laurowy
  • Cukier
  • Korzeń imbiru
  • Masło roślinne
Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku roztapiamy łyżkę masła roślinnego a następnie dodajemy 2-3 łyżeczki czerwonej pasty paprykowej i podsmażamy ja ok 2 minut.
  2. Dodajemy cebulę pokrojoną w gruba kostkę oraz ok 1 cm posiekanego korzenia imbiry i mieszamy dodając 1/6 szklanki wody.
  3. Dodajemy małą  łyżeczkę przecieru pomidorowego, pomidora pokrojonego w grubą kostkę oraz 2 łyżeczki przyprawy Garam Masalah.
  4. Całość mieszamy wlewając mleko kokosowe (całą puszkę)
  5. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę oraz pół łyżeczki cukru. Wszystko mieszamy, dodajemy liść laurowy oraz pieprz biały (ilość w zależności od preferencji) i dusimy przez ok 5 minut pod przykryciem.
Krokiety polewamy sosem i serwujemy z ciemnym pieczywem. Jeżeli krokiety były przygotowywane wcześniej i są już zimne, można je wrzucić do sosu, gdy ten się dusi.

Mam nadzieje że ta mieszanka polsko-indyjska Wam zasmakuje. Byłbym wdzięczny za wasze opinie i komentarze.

Smacznego ! i !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz