czwartek, 23 maja 2013

Papryka nadziewana warzywami duszonymi z pieczarkami


Dziś chciałbym zaproponować kolejny przepis na danie składające się wyłącznie z warzyw.


Składniki:
  • marchew
  • 10 małych pieczarek
  • 1/4 pora
  • 1 cebula
  • 2 duże papryki
  • trawa cytrynowa
  • 4 duże pomidory
  • pieprz biały
  • oregano 
  • bazylia 
  • czosnek ( 3 ząbki)
  • sól
  • 10 liści świeżej mięty
  • bazylia świeża 
Przygotowanie:
  1. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki i kroimy w drobne kawałki. pieczarki kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory z pieczarkami i cebulą wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Do tego wyciskamy dwa ząbki czosnku, oregano, bazylię, rozgniecioną trawę cytrynową oraz szczyptę pieprzu, posiekanego w cienkie paski pora. Całość dusimy pod przykryciem aż do zredukowania sosu.
  2. W papryce wycinamy denko a całość dokładnie drylujemy i myjemy. Przygotowanymi wcześniej duszonymi warzywami nadziewamy paprykę. W garnku gotujemy wodę wraz z liśćmi mięty. Kiedy woda będzie się już gotować do garnka wkładamy nadziewane papryki, tak aby woda nie wlewała się do środka papryki. Papryki gotujemy przez ok 30 minut na niewielkim ogniu.
  3. Papryczki należy podawać z liśćmi świeżej bazylii.
Wielkości podane w przepisie są wystarczające do przygotowania dwóch porcji, Wszystko jednak zależy od wielkości papryki  :-)

Smacznego ! i !










2 komentarze:

  1. Witaj Piotrze,

    zauważyłam, że masz na swoim blogu widgety z innych stron. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączył i do nas oraz zarejestrował swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych.
    Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię taką zwłaszcza z grilla:)

    OdpowiedzUsuń