wtorek, 28 maja 2013

Pieczarki ala Gong Bao


Myślałem że mnie już nic nie zaskoczy,a jednak. Dziś chciałbym przedstawić najbardziej ekstramalną wersję kurczaka Gong Bao bez kurczaka i orzeszków. Mam nadzieję że będzie wam smakować.

Składniki:
  • Papryka czerwona lub zielona
  • 20 niewielkich pieczarek
  • 2 papryczki chili
  • Marchewka
  • Ciemny sos sojowy
  • Cebula dymka
  • Imbir świeży
  • Ząbek czosnku
Przygotowanie

  1. Kroimy ćwiartkę czerwonej papryki w paski centymetrowej szerokości. Marchew kroimy w cienkie paski (ok 5 milimetrów szerokości). Czosnek i imbir drobno siekamy, papryczkę chili należy pokroić w plasterki. Cebulę dymkę kroimy w pióra, a jej zieloną część siekamy. 
  2. Na woka wrzucamy pieczarki podsmażamy je bez tłuszczu ok minutę na dużym ogniu.   Następnie dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz chili, po około minucie dodajemy cebulę i marchew. Dodajemy trzy łyżki sosu sojowego. Wszystko mieszamy i dodajemy paprykę. Całość mieszamy i podgrzewamy na dużym ogniu przez około minutę. W razie potrzeby można dodać sosu sojowego lub troszkę wody aby utrzymać minimalną ilość sosu w potrawie.
  3.  Przed samym podaniem potrawę należy posypać posiekaną cebulą dymką.
Smacznego ! i !








2 komentarze:

  1. Great one ! Really tasty, i wish i could do it myself ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe przepisy! Dodaje do obserwowanych i na pewno będę korzystać.

    OdpowiedzUsuń