poniedziałek, 20 maja 2013

Sok z arbuza z miętą ! i !


 

Dziś chciałbym zaproponować sok z arbuza z miętą. Po raz pierwszy sok z arbuza miałem przyjemność skosztować takiego soku będąc w Indonezji. Pomimo iż w Polsce arbuzy są powszechnie dostępne to sok z nich nie jest zbytnio popularny, a szkoda. Dlatego też postanowiłem włożyć swoją cegiełkę w rozpowszechnienie tego napoju nad Wisłą. Mocno zachęcam do spróbowania tego wyśmienitego i niezwykle orzeźwiającego napoju ( 100 % natury )

Składniki:

  • 1/4 arbuza
  • świeże liście mięty
Przygotowanie:

  1. Arbuza kroimy w około 7 centymetrowe kawałki (bez skóry)
  2. Pozbywamy się wszystkich pestek z arbuza
  3. Kawałki arbuza wrzucamy do blendera wraz z kilkoma kostkami lodu i miksujemy przez ok 2 minuty.
  4. Sok przelewamy do szklanek lub dzbanka i dodajemy liście świeżej mięty.
  5. Jeżeli nie lubicie miąższu w soku lub boicie się że nie udało wam się pozbyć wszystkich pestek z arbuza, sok możecie przelać przez drobne sitko.


Sekret smaku polega na wyborze właściwego dojrzałego arbuza, dlatego chcę wam podać kilka wskazówek jak takiego arbuza wybrać.

  • Skóra arbuza powinna być twarda na całej jego powierzchni
  • Arbuz powinien posiadać suchy ogonek
  • Przy lekkim uderzeniu arbuz powinien wydawać donośny dźwięk 


Smacznego, albo raczej  Na Zdrowie ! i ! 








6 komentarzy:

  1. pycha:) wczoraj sobie taki zrobiłam, bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste i smaczne napoje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypiłabym jednym tchem :)

    Pozdrawiam,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj. Przesyłam dla Ciebie nominację do Liebster Blog. Zapraszam do odwiedzin na moim blogu: ciastco.blogspot.com. Szczegóły konkursu znajdziesz pod adresem: http://ciastco.blogspot.com/p/roznosci.html. Zapraszam do zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja uwielbiam arbuza :) Tym bardziej w takiej aranżacji ;)

    OdpowiedzUsuń