czwartek, 11 kwietnia 2013

Camembert topiony z jajecznicą z pomidorami na cydrze podane w kajzerkach.



Dziś chciałbym zaproponować lekką strawę w sam raz na kolację lub lunch. Mam nadzieję że się wam spodoba :-) 


Składniki:
  • 1 Camembert
  • 3 jaja
  • 5 pomidorów koktajlowych lub jeden zwykły
  • Cebula dymka
  • Cydr
  • Świeża bazylia
  • Jogurt grecki
  • Sos słodki chili
  • Ketchup


Sos:

Do niewielkiego naczynia wrzucamy trzy duże łyżki jogurtu greckiego, 1 ½ łyżkę słodkiego sosu chili, ½ łyżeczki ketchupu oraz sześć listków świeżej bazylii, którą uprzednio gnieciemy i drobno siekamy. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitego koloru. Na samym końcu dodajemy łyżkę posiekanej cebuli dymki. Wymieszany sos odstawiamy na ok 30 min aby składniki dobrze się przegryzły.

Camembert:

Ser Camembert przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki. Każdą z połówek kładziemy na folie aluminiową, rogi folii zaginamy do góry tworząc torebkę. Ważne aby folia nie stykała się z wewnętrzną częścią sera. Torebki z serem wkładamy do uprzednio rozgrzanego (150 oC) piekarnika na ok 5-6 minut. W tym  czasie przecinamy bułki kajzerki na pół i drylujemy je pozbywając się ośródki z obu połówek. Ważne aby wielkość bułek pozwalała na umieszczenie w jej środku sera Camembert. Po wyciągnięciu sera Camembert z piekarnika, wyciągamy go z folii i umieszczamy w jednej z wydrążonych połówek bułki. Na samą górę sera w bułce nakładamy wcześniej przygotowany sos i posypujemy odrobiną posiekanej cebuli dymki.

Jajecznica z pomidorami na cydrze:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy ok 50 ml cydru ( najlepiej użyć cydru domowej roboty, ja natomiast użyłem cydru Somersby i wyszło świetnie J). Następnie na patelnie wbijamy trzy jaja i mieszamy aż jajko zacznie się zcinać.  Następnie dodajemy Przekrojone na trzy części  pomidory koktajlowe (lub pokrojonego w grubą kostkę pomidora koktajlowego). Przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy posiekanej cebuli dymki. Jajecznicę po zdjęciu z ognia mieszamy na patelni, a następnie nakładamy ją do drugiej połówki kajzerki którą wcześniej już wydrylowaliśmy.

Podana powyżej gramatura pozwala na przygotowanie dwóch porcji.

Smacznego ! ! !





3 komentarze:

  1. Testowałem i na prawdę POLECAM ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. normalnie widzę, że nie tylko ja pasjonatką gotowania jestem:D brawo Kowal:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to bardziej pasjonatem jedzenia chyba jestem i z tego co zaobserwowałem to pasje sa chyba przydzielane po warunkach hehehehe

    OdpowiedzUsuń